Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ladislav Tichý: Činnosť prokuratúry nie je ohrozená

najpravo.sk • 27.10. 2011, 13:33

Začiatkom tohto týždňa prebehlo médiami vyjadrenie prvého námestníka generálneho prokurátora JUDr. Ladislava Tichého k medializovaným informáciám o ohrození fungovania prokuratúry, ktorá je niekoľko mesiacov bez generálneho prokurátora.

Portál najpravo.sk vám ponúka celé nekrátené a nekomentované vyjadrenie prvého námestníka generálneho prokurátora JUDr. Ladislava Tichého:

„V súčasnosti pracuje na prokuratúre približne 750 prokurátorov, ktorí síce nie sú mediálne známi, ale svoje povinnosti si riadne plnia tak, ako im to ukladá zákon o prokuratúre a iné právne predpisy. Títo ľudia si plnili svoje povinnosti aj dlho pred tým, ako sa dostala prokuratúra do centra mediálnej pozornosti aj vďaka voľbe generálneho prokurátora.

Na veci nič nemení fakt, že doteraz nebol vymenovaný generálny prokurátor, pretože systém práce prokuratúry nie je založený na jednej osobe a na jej prípadných pokynoch, aj keď ide o monokratický orgán. Zákon o prokuratúre jasne určuje každému prokurátorovi Slovenskej republiky jeho povinnosti, náplň práce a rozsah pôsobnosti, čiže sú tu jasne stanovené pravidlá pre činnosť každého prokurátora, či už vykonáva svoju funkciu na okresnej, krajskej alebo generálnej prokuratúre.

Chcem tým povedať, že činnosť prokuratúry nie je ohrozená faktom, že funguje niekoľko mesiacov bez generálneho prokurátora. Musím sa ohradiť proti tým vyhláseniam v médiách, ktoré tvrdia, že na prokuratúre je bezvládie a jej činnosť je ohrozená. Dôkazom je aj zverejnená štatistika o činnosti prokuratúry.

Vedenie generálnej prokuratúry funguje riadne aj bez generálneho prokurátora, pravidelne sa stretáva a to aj na poradách s okresnými prokurátormi, kde sa okrem iného riešili problémy s nastúpením účinnosti novely zákona o prokuratúre. V žiadnom prípade nie je ohrozená odbornosť rozhodovania prokuratúry tým, že zatiaľ nebol vymenovaný generálny prokurátor a už vôbec nie je turbulentnou politickou situáciou na Slovensku a to práve vďaka tomu, že prokurátori sú profesionáli, ktorí rozhodujú nezávisle od politickej situácie. V ich rozhodovaní je zaistená stabilita, zákonnosť a právna istota.

Prokuratúra si aj v roku 2011 plní svoje zákonné povinnosti plynulo. Prebiehajúca voľba generálneho prokurátora v parlamente prácu prokuratúr neovplyvnila."

Pozrite si štatistiky o činnosti prokuratúry (KLIKNITE SEM)

Zdroj: www.genpro.gov.sk
Ilustračné foto: internet

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2000

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: