Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Kverulanti & Co.

Katarína Kesselová • 21.11. 2011, 16:36

Muž mnohých žalôb

Jonathan Lee Riches si vo federálnej väznici odpykáva desaťročný trest za internetový podvod. Čas si kráti podávaním žalôb. Od roku 2006 ich už spísal viac ako tisíc. Ako odporcov označil napríklad aj Steva Jobsa, George W. Busha, Juliana Assangea, Britney Spears, vydavateľa hry Grand Theft Auto, somálskych pirátov, Platóna, Nostradama, Eifelovu vežu, Národnú socialistickú stranu Adolfa Hitlera, Rímsku ríšu, Svätý grál.

Napriek tomu, že uzavrel dohodu o priznaní viny, zaskočila ho výsledná výmera trestu a pocit neoprávneného uväznenia sa odráža vo viacerých, na prvý pohľad groteskných žalobách. Väčšina z nich je odmietnutá ako zjavne neopodstatnená (napr. Riches v. Alica v krajine zázrakov, Riches v. Afrika). Na viacerých súdoch už má podávanie žalôb zakázané pre opakované ľahkovážne podania. „Keď sa dostanem z väzenia, začnem Američanov učiť, ako spísať žalobu bez advokátov," plánuje najznámejší pro se žalobca.

Keď zistil, že sa dostal do Guinnessovej knihy rekordov ako „najžalujúcejšia osoba v histórii," spravil to, čo mu ide najlepšie – zažaloval ju.

Oportunisti a samozvané obete vs. ktokoľvek, kto nemá hlboko do vrecka

Stella Awards sú „prestížne" ceny pomenované po 79-ročnej panej, ktorá na seba v aute rozliala horúcu kávu, utrpela popáleniny a zažalovala McDonald's, u ktorého si kávu kúpila. Porota jej priznala odškodné 2,9 miliónov dolárov. (Obe strany sa odvolali a nakoniec uzavreli mimosúdnu dohodu pod 600 000 $.)

Spomedzi ďalších ocenených vyberáme:

1.

Potom, čo Marcy Meckler vyšla z obchodného centra, „zaútočila" na ňu veverička. V horúčkovitej snahe veveričke uniknúť, Meckler spadla a utrpela ťažké zranenia, ktoré vyústili do žaloby. Od obchodného domu žiadala 50 000 $, pretože ju neupozornili, že vonku žijú veveričky.

2.

Caesar Barber vážiaci 122 kíl tvrdí, že obezitou, cukrovkou a srdcovými problémami trpí preto, že ho zariadenia rýchleho stravovania prinútili jesť mastné jedlá štyri až päťkrát týždenne. Podal žalobu proti McDonald's, Burger King, Wendy's and KFC, ktoré "enormne profitovali", a žiadal nešpecifikované odškodné, pretože ho reštaurácie nevarovali, že ich bufetová strava je nezdravá. Podanie bolo už dvakrát odmietnuté.

3.

Sestry zažalovali doktorov svojej matky a nemocnicu potom, čo sprevádzali svoju matku na menší lekársky zákrok. Keď došlo ku komplikáciám, videli doktorov, ako sa ponáhľajú do operačnej sály. Svoju žalobu založili na „nedbanlivostnom spôsobení emočnej ujmy," ktoré však nemalo byť spôsobené ich matke, ale im samým, keďže videli doktorov utekať na pomoc ich matke. Prípad sa dostal až pred California Supreme Court, ktorý nakoniec vyniesol verdikt v neprospech sestier. V prípade opačného verdiktu by doktori nemali inú možnosť, ako znemožniť rodinným príslušníkom sprevádzanie pacientov na lekárske zákroky.

4.

Mary Ubaudi bola spolujazdkyňou v aute, keď sa stala autohavária. Najviac viny pripísala výrobcovi áut Mazda Motors, od ktorého žiadala viac ako 150 000$, a to na základe tvrdenia, že automobilka neposkytla inštrukcie týkajúce sa používania záchranného pásu. Zrejme bude musieť pred súdom dokázať, že bezpečnostný pás v žiadnom aute či lietadle ešte nevidela alebo že je príliš hlúpa, aby prišla na to, ako sa zapína.

5.

Bob Craft si zmenil meno a priezvisko na Jack Ass. Teraz tvrdí, že relácia stanice MTV a film „Jackass" je "plagiát," ktorý porušuje jeho práva k ochrannej známke a autorské právo. Okrem toho tvrdí, že bol znevážený a poškodený jeho verejný imidž. Žiaden právnik sa tohto prípadu neujal, a preto podal žalobu o 50 miliónové odškodné sám. Ak nič iné, dokázal aspoň, že mu nové meno pasuje.

Katarína Kesselová

Katarína Kesselová
študentka Právnickej fakulty
Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a
Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity 

Zdroje:

www.stellaawards.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Lee_Riches 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1438

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: