Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Čo by mala priniesť novela Trestného zákona

najpravo.sk • 17.2. 2019, 12:06

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky predložilo do pripomienkového konania návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, konkrétne Trestný poriadok (čl. II), zákon č. 550/2003 Z. z. o probačných a mediačných úradníkoch (čl. III) a zákon č. 91/2016 Z. z. o trestnej zodpovednosti právnických osôb (čl. IV).

Návrhom zákona sa v prvom rade vykonáva úplná transpozícia smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2017/1371 z 5. júla 2017 o boji proti podvodom, ktoré poškodzujú finančné záujmy Únie, prostredníctvom trestného práva (Ú. v. EÚ L 198, 28.7.2017) (ďalej len „smernica“) a úplná implementácia Protokolu na odstránenie nezákonného obchodu s tabakovými výrobkami (Ú. v. EÚ L 268, 1.10.2016) (ďalej len „protokol“) do právneho poriadku Slovenskej republiky.

Okrem toho sa návrhom zákona rozširuje právna úprava využitia technických prostriedkov pri kontrole výkonu niektorých rozhodnutí vydaných v trestnom konaní vrátane podpory využívania alternatívnych trestov, rozširuje sa možnosť rozhodovania samosudcu v trestnom konaní, koriguje sa úprava ukladania doživotného trestu bez možnosti podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody a rozširuje sa úprava využitia videokonferencií v trestnom konaní.  Rovnako návrh zákona umožňuje komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby zo zdravotným postihnutím vstúpiť do trestného konania vo veciach, v ktorých je subjektom trestného konania dieťa alebo osoba so zdravotným postihnutím, a to rozšírením inštitútu zúčastnenej osoby. Návrhom zákona sa do právneho poriadku Slovenskej republiky zavádza nová skutková podstata trestného činu falšovania a pozmeňovania zdravotnej dokumentácie (§ 352a). 

Bližšie informácie na portáli slov-lex.

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 601

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: