Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Aké zmeny prinesie novelizovaný Obchodný zákonník od nového roka?

najpravo.sk • 9.12. 2014, 18:47

Národná rada SR schválila 21. októbra 2014 avizovanú novelu Obchodného zákonníka, ktorá nadobudne účinnosť od 1. januára 2015. Advokátska kancelária Accace Legal, ktorá sa špecializuje na obchodné a pracovné právo, Vám prináša prehľad najdôležitejších zmien.

Dualizmus a zmeny v  spoločnosti s ručením obmedzeným

Od nového roka bude možné založiť spoločnosti s ručením obmedzeným so základným imaním vo výške 1 eura, s čím súvisí aj pokles minimálnej vkladovej povinnosti spoločníka zo súčasných 750 eur na 1 euro. Vláda od tejto zmeny očakáva najmä sprístupnenie podnikania začínajúcim podnikateľom.

Avšak, ako upozorňuje Monika Vrabcová, advokátsky koncipient z advokátskej kancelárie Accace Legal, „jednoeurové spoločnosti s ručením obmedzeným prinášajú so sebou vyššie administratívne zaťaženie a rôzne prekážky. Spoločnosti s ručením obmedzeným so základným imaním nižším ako 25 000 eur musia uvádzať na všetkých obchodných dokumentoch výšku ich základného imania a rozsah jeho splatenia. Tieto údaje je potrebné uviesť aj na webovej stránke danej spoločnosti. Na tento účel je postačujúce použiť skratky „ZI“ a „SP“.  Zároveň, pri  spoločnosti s ručením obmedzeným so základným imaním nižším ako 25 000 eur, sa obmedzí maximálny počet spoločníkov na 5.

Dôležitým obmedzením je aj fakt, že spoločnosť, ktorá má základné imanie nižšie ako 5 000 eur, môže vyplácať podiely na zisku len z 3/4 čistého zisku. Zároveň, takáto spoločnosť nemôže vyplatiť podiel na zisku, ak by si tým spôsobila úpadok. Ako dopĺňa Vrabcová, „pre spoločnosti so základným imaním vyšším alebo rovným 5 000 eur platí doterajšia právna úprava.“

Okrem toho pri tomto type spoločností pribudne konateľom povinnosť zvolať valné zhromaždenie v prípade, keď strata spoločnosti  presiahne hodnotu 1/3 základného imania (ak ide o spoločnosť so ZI pod 25 000 eur, tak ak strata presiahne 2 500 eur), alebo túto skutočnosť možno predpokladať.

Spoločnosť v kríze

„Kríza spoločnosti“ znamená, že spoločnosť je v úpadku alebo jej úpadok hrozí, pričom pre posúdenie tohto stavu bude podstatný pomer vlastného imania a záväzkov spoločnosti, tzn. pomer vlastných zdrojov a cudzích zdrojov financovania spoločnosti.

Novela v tejto súvislosti zavádza aj ďalší pojem „plnenie nahradzujúce vlastné zdroje“, pričom pod takýmto plnením si možno prestaviť úver, pôžičku alebo iné plnenie, ktoré nahrádza vlastné zdroje spoločnosti v období krízy, pričom vo svojej podstate ide o cudzí zdroj financovania. Zároveň počas krízy spoločnosť nebude môcť vrátiť takéto plnenia (t.j. krátkodobé úvery, pôžičky, ktoré boli spoločnosti poskytnuté na dočasné zlepšenie jej finančného stavu), a to až do prekonania krízy. Cieľom je najmä ochrana veriteľov.

Kríza sa bude vzťahovať len na spoločnosť s ručením obmedzeným, akciovú spoločnosť a komanditnú spoločnosť, ktorej komplementárom nie je fyzická osoba. 

Počas krízy má spoločnosť povinnosť mesačne zostaviť mimoriadnu účtovnú závierku. Zároveň je štatutárny orgán spoločnosti v kríze povinný bez zbytočného odkladu zvolať valné zhromaždenie, vypracovať návrh opatrení na prekonanie krízy a predložiť ho najvyššiemu orgánu spoločnosti.

Vzdanie sa funkcie člena štatutárneho orgánu 

V prípade, že osoba vo funkcii člena štatutárneho orgánu nebola odvolaná na zasadnutí orgánu spoločnosti, ktorý je oprávnený vymenovať alebo zvoliť nového  člena orgánu, t.j. napríklad na valnom zhromaždení, dotknutá osoba sa musí svojej funkcie vzdať písomne a jej podpis musí byť úradne osvedčený.

Register diskvalifikovaných osôb

Právnym podkladom pre vylúčenie, teda diskvalifikáciu určitej osoby bude rozhodnutie súdu, v ktorom súd  určí, že určitá fyzická osoba nesmie po dobu uvedenú v rozhodnutí súdu, alebo na základe rozhodnutia súdu po dobu troch rokov od právoplatnosti daného rozhodnutia, vykonávať funkciu člena štatutárneho orgánu alebo dozorného orgánu, vedúceho organizačnej zložky alebo prokuristu v akejkoľvek obchodnej spoločnosti či v družstve.

Ako uviedla M. Vrabcová, „takéto rozhodnutie môže byť vydané napríklad v trestnom konaní ako „zákaz výkonu činnosti“ alebo v konkurznom konaní v prípade, že povinná osoba porušila povinnosť podať včas návrh na vyhlásenie konkurzu.“

Register diskvalifikovaných osôb bude vedený na Okresnom súde v Žiline, pričom zatiaľ pôjde o neverejný register.

O spoločnosti Accace

Spoločnosť Accace začala s poskytovaním služieb v oblasti outsourcingu účtovníctva, mzdovej agendy a daňového poradenstva v roku 2006 v krajinách strednej a východnej Európy. Počas uplynulých 8 rokov sa stala jednou z najdynamickejšie rastúcich poradenských firiem v danom regióne. V posledných rokoch sa rozrástla za hranice Európy a dnes je medzinárodnou spoločnosťou pôsobiacou na 4 kontinentoch s vyše 270 zamestnancami. Právne služby poskytuje Accace  prostredníctvom svojej samostatnej advokátskej kancelárie Accace Legal.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1830

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: