Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ako aktívne prispieť k riadnemu sčítaniu hlasov v sobotňajších voľbách

Pavol Uhrík • 11.11. 2014, 14:09

Opakovane, ako pred predchádzajúcimi voľbami sa vyslovujú obavy zo zmanipulovania volieb, najmä doterajšími starostami a poslancami. V mnohých obciach kandidujú len zástupcovia jednej, dvoch strán a len niekoľkí nezávislí. Až neuveriteľne znie príbeh z jednej obce, kde starostka prekabátila svojich súperov vo voľbách. Po lákavých frázach o výmene straníckych tričiek za spoločné záujmy obce ich presvedčila, aby nekandidovali za strany, ale tak ako ona ako nezávislí. Keďže nezávislí kandidáti nemôžu v týchto voľbách (na rozdiel od prezidentských volieb) delegovať svojich zástupcov do volebných komisií, v spomenutej obci v pohode menovala všetkých členov miestnej volebnej komisie šikovná starostka. Aj keď nie až tak nápadne, ale predsa len podobne postupovali starostovia a starostky aj v mnohých iných obciach.

Akým spôsobom je však možné zúčastniť sa sčítavania hlasov napriek tomu, že nie som členom volebnej komisie v čase, kedy  sa zatvoria dvere na volebných miestnostiach?

V miestnosti, kde okrsková volebná komisia sčíta hlasy, majú právo byť prítomní členovia volebných komisií vyššieho stupňa a pracovníci ich odborných (sumarizačných) útvarov, ako i osoby, ktorým na to dala povolenie okrsková volebná komisia (ďalej len OVK a pozorovateľ). Osobou, ktorej dala povolenie OVK môže byť v zmysle § 36 zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí osoba, ktorej OVK  priznala status pozorovateľa pri zisťovaní volebného výsledku. Obmedzenie   podľa citovaného ustanovenia § 36  zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí žiadne neexistuje, teda môže ním byť ktokoľvek spĺňajúci kritériá v zmysle § 8 Občianskeho zákonníka teda žiadateľ, ktorý má spôsobilosť  vlastnými právnymi úkonmi nadobúdať práva a brať na seba povinnosti, za predpokladu, že požiadal OVK o udelenie povolenia a táto vo veci vyhovela.

Ustanovenie volebného zákona neukladá OVK povinnosť bezpodmienečne vyhovieť žiadosti o priznanie statusu pozorovateľa a v prípade nevyhovenia takejto žiadosti neukladá OVK, aby toto svoje rozhodnutie zdôvodnila, hoci ani takéto rozhodnutie by nemalo byť svojvoľné. (PL. ÚS 9/07 15/2008 )

Môže byť takouto osobou aj kandidát na starostu, či poslanca?

ODPOVEĎ:

Vzhľadom na vyššie uvedené, v súlade s citovanými zákonným ustanovením pozorovateľom pri zisťovaní volebného výsledku môže byť aj kandidát, na poslanca, či starostu obce. 

Akým spôsobom sa ohlasuje požiadavka byť pozorovateľom?

ODPOVEĎ:

Zákon o voľbách do orgánov samosprávy obcí v § 36 nevyžaduje žiadne osobitné formálne náležitosti pre podanie žiadosti a jej vyhovenie či zamietnutie, preto postačí vyhotovenie záznamu do zápisnice  OVK o hlasovaní v zmysle § 39 ods. 2 písm. g) zákona o voľbách do orgánov samosprávy, kedy OVK uvedie do zápisnice prehľad uznesení, ktoré prijala a ich stručné odôvodnenie. OVK rozhoduje hlasovaním nadpolovičnou väčšinou.

Príklad uznesenia zapísaného v zápisnici:

O 18:45, 15.11.2014, sa do volebnej miestnosti dostavil Ján Mrkvička, nar. 05.11.1985, bytom: Hradby 99, Brezno, totožnosť preukázaná OP: EA 555 555 a požiadal OVK o priznanie statusu pozorovateľa.

Hlasovanie OVK – za všetci členovia OVK

OVK dáva Jánovi Mrkvičkovi, nar. 05.11.1985, bytom: Hradby 99, Brezno, povolenie zotrvať v miestnosti, kde okrsková volebná komisia sčítava hlasy.

alebo: 

Hlasovanie OVK – proti všetci členovia OVK

OVK zamieta dať Jánovi Mrkvičkovi, nar. 05.11.1985, bytom: Hradby 99, Brezno, povolenie zotrvať v miestnosti, kde okrsková volebná komisia sčítava hlasy, vzhľadom na skutočnosť, že žiadateľ javí známky opitosti a je dôvodné podozrenie, že by svojím správaním mohol narušiť činnosť OVK.

vzhľadom na skutočnosť, že žiadateľ javí známky agresie a je dôvodné podozrenie, že by svojím správaním mohol narušiť činnosť OVK.

Ak chceme, aby bola demokracia v našej krajine skutočná musíme prekonať svoju pohodlnosť či ostych a v sobotu okrem aktívnej účasti na hlasovaní spoločne zabezpečiť aj jeho skutočne transparentný priebeh.

Autor: JUDr. Pavol Uhrík
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1854

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: