Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Európsky parlament obmedzuje riziká pre kupcov domov a bytov

najpravo.sk • 16.9. 2013, 14:00

Kupci domov a bytov naprieč EÚ by mali byť lepšie informovaní o nákladoch a rizikách spojených s hypotekárnymi úvermi. Mali by byť tiež čiastočne chránení proti výkyvom na trhu, ktoré zvyšujú ich splátky. Podľa nových pravidiel, ktoré Parlament v utorok predbežne schválil, by mali byť chránení aj v prípade, keď nie sú schopní úver splácať. Pred konečným schválením nových predpisov ich chce Parlament doladiť tak, aby zabezpečil, že budú riadne uplatňované v celej EÚ.

Nová legislatíva sa bude vzťahovať na hypotéky na obytné nehnuteľnosti, rezidenčné nehnuteľnosti, vrátane kancelárskych priestorov a stavebných pozemkov. Niektoré požiadavky novej smernice by mali byť upravené tak, aby odrážali rozdiely medzi vnútroštátnymi trhmi s hypotékami a nehnuteľnosťami členských štátov EÚ. Informácie pre kupca budú musieť byť predložené v jednotnom formáte v celej EÚ.

Pred podpisom zmluvy

Všetkým osobám, ktoré podpisujú v EÚ zmluvu o hypotekárnom úvere, by sa mali poskytnúť informácie potrebné na porovnanie úverových produktov a pochopenie celkových nákladov a dlhodobých finančných dôsledkov vyplývajúcich z úveru. Úverové podmienky, ktoré sú spotrebiteľom ponúkané, musia zodpovedať ich súčasnej finančnej situácii a brať do úvahy ich vyhliadky a možné poklesy.

Kupci by mali získať aj povinnú sedemdňovú lehotu na rozmyslenie pred uzavretím zmluvy alebo sedemdňovú lehotu na odstúpenie od zmluvy.

Po dobu platnosti

Poslanci do návrhu smernice vložili flexibilnejšie pravidlá, umožňujúce napríklad kupcom splatiť úver predčasne, a to za splnenia všetkých podmienok, o ktorých rozhodnú členské štáty a pri naplnení práva veriteľa na spravodlivé odškodnenie predčasného splatenia úveru. Sankcie spotrebiteľovi za predčasné splatenie úveru však budú zakázané.

Pri úveroch uzatváraných v cudzej mene bude musieť byť spotrebiteľ pred podpisom zmluvy upozornený na to, že sa splátky môžu zvýšiť. Prípadne by mohol spotrebiteľ, za určených podmienok a vo výmennom kurze uvedenom v zmluve o úvere, zmeniť menu zmluvy.

Ochrana proti platobnej neschopnosti

Poslanci pridali nové pravidlo, podľa ktorého by vrátenie zástavy, napríklad nehnuteľnosti samotnej, stačilo na splatenie úveru za predpokladu, že sa tak veriteľ a dlžník v zmluve výslovne dohodnú.

V prípade, že dlžník nie je schopný úver splácať, musí legislatíva obsahovať požiadavky na to, aby bol predaj zástavy uskutočnený za "najlepšiu možnú cenu." V prípade, že po predaji zástavy ostane nesplatený dlh, mali by byť v záujme ochrany spotrebiteľa a zabránenia ich dlhodobému nadmernému zadlžovaniu takisto zavedené opatrenia uľahčujúce jeho splácanie.

Ďalší postup

Poslanci prijali konečné znenie nových pravidiel. Avšak skôr než Parlament prijme nové pravidlá ako celok, žiada členské štáty, aby sa zaviazali, že budú na ich území, t.j. v celej EÚ, riadne uplatňované.

Zdroj: europskyparlament.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2900

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: