Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Aké budú ďalšie kroky prezidenta

najpravo.sk • 14.10. 2011, 15:35

Prezident SR Ivan Gašparovič prijal v Prezidentskom paláci predsedníčku vlády Ivetu Radičovú po tom, ako jej kabinetu v utorok 11. októbra 2011 poslanci Národnej rady Slovenskej republiky nevyslovili dôveru. Hlava štátu na stretnutí informovala premiérku o ďalšom postupe podľa článkov Ústavy SR.

Ivan Gašparovič po rokovaní uviedol, že jeho povinnosťou je odvolať súčasnú vládu a vymenovať novú. Podľa článku č. 115 Ústavy SR, odseku 1.) „ak NR SR vysloví vláde nedôveru, alebo ak zamietne jej návrh na vyslovenie dôvery, prezident Slovenskej republiky vládu odvolá," uvádza dokument. Podľa článku č. 115 Ústavy SR, odseku 2.) „ak prezident Slovenskej republiky prijme demisiu vlády, poverí ju vykonávaním jej funkcie až do vymenovania novej vlády."

Prezident Ivan Gašparovič konštatoval, že v prípade abdikácie predsedníčky vlády, by ju teraz listom poveril, aby s celou vládou pokračovala až do vymenovania novej vlády. „Teraz bude nasledovať to, že odvolám vládu SR a budem musieť menovať novú vládu. Poverím niekoho, aby zostavil novú vládu a bude musieť prejsť celý proces menovania vlády. Preto som sa rozhodol, že zvolám všetkých predsedov parlamentných strán, aby sme sa dohodli na ďalších krokoch. Či niekto bude schopný zostaviť vládu, ktorá by mala byť samozrejme väčšinová, alebo či sa dohodnú aj na vláde menšinovej." Ako poslednú možnosť v prípade, že sa politickí lídri v pondelok na stretnutí v Prezidentskom paláci na novej vláde nedohodnú, uviedol prezident zostavenie úradníckej vlády. 

Zdroj: www.prezident.sk
Ilustračné foto: www.prezident.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1577

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: