Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zriadi sa Kancelária Najvyššieho súdu SR. Aké budú jej úlohy?

najpravo.sk • 23.7. 2016, 18:47

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky predložilo do skráteného pripomienkového konania návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 757/2004 Z. z. o súdoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, a to konkrétne zákon o správe majetku štátu, zákon o ochrane utajovaných skutočností, zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a zákon o štátnej službe. Navrhovaná účinnosť je 1. januára 2017.

Účelom návrhu zákona je po vzore iných tzv. obslužných útvarov, ktorými sú Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky, Kancelária prezidenta Slovenskej republiky, Kancelária verejného ochrancu práv, Kancelária Súdnej rady Slovenskej republiky a  Kancelária Ústavného súdu Slovenskej republiky, zriadiť aj Kanceláriu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ktorá bude prostredníctvom svojich zamestnancov plniť úlohy spojené s odborným, organizačným, personálnym, ekonomickým administratívnym a technickým zabezpečením činnosti Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Z hľadiska obsahu právnej úpravy sa vychádza z existujúcich úprav spomenutých kancelárií.

„Koncepčne táto zmena právnej úpravy napĺňa pôvodné idei zákona o súdoch – oddeľovať organizačne a personálne riadenie výkonu súdnictva od správy súdov. Návrh zákona predpokladá prechod pôsobnosti v oblasti správy najvyššieho súdu, s výnimkou personálnych vecí sudcov, z predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky na Kanceláriu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Kancelária Najvyššieho súdu Slovenskej republiky zároveň obsiahne pôsobnosť riaditeľa správy Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.“ konštatuje ministerstvo v dôvodovej správe.

Zdroj: Slov-lex
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1122

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: