Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zákaz vyhotovovania záznamov zo zasadnutí akademického senátu porušuje právo na informácie

najpravo.sk • 29.10. 2020, 17:38

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa zaoberala podnetom týkajúcim sa zákazu vyhotovovania audiovizuálneho záznamu z júlového zasadnutia Akademického senátu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Po nedávnom doručení stanoviska senátu prípad uzavrela. Po preskúmaní podnetu skonštatovala, že senát zákazom vyhotovovania záznamu porušil právo na informácie. Aktuálne sa pri odvolávaní rektora zopakovala podobná situácia.

„Keďže možnosť zachytiť priebeh verejného zasadnutia senátu predstavuje súčasť základného práva na informácie, toto bolo možné obmedziť len v súlade s pravidlami stanovenými ústavou. Zákon o vysokých školách nezveruje akademickým senátom právomoc obmedziť právo prijímať a rozširovať informácie tak, že by napríklad zakázal vyhotovovanie audiovizuálneho záznamu,“ uviedla verejná ochrankyňa práv v závere k preskúmavanému prípadu z júla tohto roka.

Toto zistenie podľa nej nevyhnutne vedie k záveru, že zákaz vyhotovovať audiovizuálny záznam zo zasadnutia a ďalej ho šíriť nemá oporu v zákone a je preto protiústavný.

V ČOM KONKRÉTNE SENÁT POCHYBIL?

Vzhľadom na to, že na zasadnutí boli prítomní aj zástupcovia verejnosti, pričom ich počet bol limitovaný z dôvodu hygienických obmedzení prijatých na zamedzenie ochorenia COVID-19, nie je možné považovať zasadnutie samo o sebe za neverejné. Z formálneho hľadiska tak došlo k naplneniu požiadavky verejnosti zasadnutia senátu a nebolo možné v tejto časti podnetu konštatovať porušenie práv.

Účelom verejného zasadnutia je však zvýšenie dôvery verejnosti v činnosť inštitúcií, ich kontrola a podnecovanie participácie občanov na plnení ich úloh. V súčasnosti je vysoký záujem verejnosti o činnosť inštitúcií skôr sporadická, či výnimočná udalosť. Z pohľadu občana preto bariéry v prístupe k informáciám práve v situácii, keď sa o činnosť orgánu zaujíma, predstavujú výrazné odradenie od ďalšej aktivizácie v budúcnosti. Akási „nadštandardná otvorenosť“ inštitúcie je preto najvýznamnejšia v momente, keď je o jej činnosť najväčší záujem verejnosti.

Pre posilnenie dôvery občanov je v takýchto prípadoch vhodné, aby orgán vykonal nadprácu aj nad formálne nevyhnutné zákonné minimum. Ak zohľadníme jednak jednoduchosť a dostupnosť technologických možností prenosu zasadaní aj do online priestoru (špecificky vo vzťahu k možnostiam Slovenskej technickej univerzity), a na druhej strane záujem verejnosti o účasť na zasadnutí, takýto krok by bol nanajvýš vhodný.

V prípade zákazu vyhotovania a šírenia záznamu verejná ochrankyňa práv konštatovala, že postupom senátu došlo k porušeniu základného práva podávateľa na informácie práve z dôvodu, že postup Akademického senátu  STU, ktorým zakázal vyhotovovať audiovizuálny záznam zo zasadnutia a ďalej ho šíriť, nemá oporu v zákone.

NÁVRHY OPATRENÍ NA PREDCHÁDZANIE PODOBNÝM SITUÁCIÁM

Verejná ochrankyňa práv odporučila Akademickému senátu STU, aby predchádzal podobným situáciám. Navrhla, aby sa zdržal zákazu vyhotovovať a šíriť informácie z verejných zasadnutí senátu. Taktiež odporučila zakotviť do Rokovacieho poriadku Akademického senátu STU, ustanovenie, ktoré stanoví, že nie je možné zakázať vyhotovovanie audiovizuálneho záznamu zo zasadnutí senátu a ďalej ich šíriť.

Zdroj: Tlačová správa Kancelárie verejnej ochrankyne práv
Ilustračné foto: stuba.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 708

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: