Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Tento rok bude ťažší! Postarala sa o to novela Zákona o dani z príjmov

PR • 22.2. 2013, 17:13

Rozhodujúce zmeny, ktoré priniesla novela Zákona o dani z príjmov platná od januára 2013 stavia daňovníkov do sťaženej pozície. Poradenská spoločnosť Accace, ktorá na Slovensku pôsobí v oblasti spracovania účtovníctva, miezd a daňového poradenstva, prináša prehľad kľúčových zmien, pri ktorých dochádza k posunu k „horšiemu" na strane daňovníkov.

Obmedzenie celkovej výšky paušálnych výdavkov

U daňovníkov s príjmami z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, ktorí nie sú platiteľmi DPH a neuplatňujú preukázateľné daňové výdavky a aplikujú tzv. paušálne výdavky, sa od roku 2013 zaviedol limit vo výške 420 eur mesačne a to za každý mesiac výkonu činnosti. Predmetná zmena sa dotkne každého takéhoto daňovníka s priemerným mesačným príjmom nad 1050 eur.

„Daná skupina daňovníkov by mala zvážiť možnosti prechodu na vedenie účtovníctva alebo daňovej evidencie pokiaľ výška ich preukázateľných daňových výdavkov priemerne mesačne presahuje čiastku 420 eur," uviedol Peter Pašek, Head of Advisory spoločnosti Accace k.s.

Paušálne výdavky u príjmov z prenájmu

Od roku 2013 už nie je možná aplikácia paušálnych výdavkov vo výške 40 % z tohto druhu zdaniteľného príjmu. Po novom už bude možné uplatnenie daňových výdavkov len vo forme tzv. preukázateľných výdavkov a to na základe vedeného účtovníctva alebo daňovej evidencie v súlade s §6 ods. 11 Zákona o dani z príjmov (ZDP).

„Predmetná zmena sa dotkne hlavne tých daňovníkov, ktorí doposiaľ prenajímali hlavne pozemky, ktoré nie sú odpisovaným majetkom a u ktorých spravidla výška paušálnych daňových výdavkov vo výške 40 % príjmu z ich prenájmu vysoko presahovala čiastku preukázateľných výdavkov vynakladaných v súvislosti s týmto príjmom," uviedol Peter Pašek.

Rovnako má predmetná zmena významný dopad aj na prenajímateľov ostatných „daňovo odpisovaných" nehnuteľnosti, ktoré títo prenajímatelia nechceli mať zaradené v obchodnom majetku a daňovo ich odpisovať. V prípade, ak si títo daňovníci svoje výdavky z takéhoto prenájmu uplatňovali do konca roku 2012 vo forme paušálnych výdavkov, tak mali právo na oslobodenia príjmu v prípade ich predaja od dane v súlade s §9 ods. 1 ZDP.

Sprísnenie podmienok na priznávania daňového bonusu

Od roku 2013 je možné na rozdiel od roku 2012 priznať nárok na daňový bonus len ak daňovník dosiahne zákonom ustanovenú minimálnu výšku príjmu (6-násobok minimálnej mzdy) a to len z tzv. aktívnych príjmov. Jedná sa o príjmy zo závislej činnosti, alebo príjmy z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z ktorých daňovník nevykáže daňovú stratu. Do konca roku 2012 bolo možné nárokovať si daňový bonus aj z tzv. pasívnych príjmov podľa §6 ZDP ako sú napr. príjmy z prenájmu, príjmy z použitia diela a umeleckého výkonu atď.

Zvýšenie sadzby dane z príjmov

V súlade s novelou ZDP účinnou od 1. januára 2013 sa zavádzajú dve sadzby dane z príjmov fyzických osôb, a to v závislosti od výšky základu dane fyzickej osoby.

  • Základ dane do výšky 176,8 násobku životného minima (pre rok 2013 to činní 34 401,74 EUR) bude podliehať tak ako v roku 2012 sadzbe dane 19 %.
  • Prevyšujúca časť základu dane bude zdaňovaná sadzbou dane 25 %.
  • Sadzba dane z príjmov právnických osôb sa zvyšuje na 23 %.

O spoločnosti Accace

Accace je významná poradenská spoločnosť, ktorá na Slovensku pôsobí v oblasti outsourcingu účtovníctva, spracovania miezd a daňového poradenstva. Pridanú hodnotu komplexného portfólia služieb, inovatívne a efektívne riešenia poskytované spoločnosťou Accace oceňujú slovenské a zahraničné spoločnosti, ktoré sa chcú etablovať na slovenskom i zahraničnom trhu, ale i subjekty, ktoré sa snažia zefektívniť fungovanie svojej firmy využívaním outsourcingu. Vďaka svojmu dynamickému, zodpovednému a odbornému prístupu pri plnení potrieb svojich klientov je spoločnosť Accace vhodným partnerom pre dlhodobú spoluprácu. Na medzinárodnej úrovni je Accace členom Economist Corporate Network a KS International.

Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2320

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: