Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Sudca každý deň niekomu stúpi na kurie oko

najpravo.sk • 28.2. 2013, 11:46

Z dôvodu prebiehajúcich legislatívnych iniciatív smerujúcich k zrušeniu imunity sudcov sa na svojom tohtotýždňovom zasadnutí zaoberala touto témou aj Súdna rada SR.

JUDr. Imrich Volkai navrhol, aby si súdna rada zabezpečila stanoviská kolégií sudcovských rád, aby vedela, aký názor má k riešeniu imunity sudcov celý sudcovský zbor. JUDr. Dana Bystrianska okrem iného uviedla, že funkčnú imunitu sudcov by sa mali pokúsiť presadiť aj do ústavy.

Doc. JUDr. Milan Ďurica, CSc. uviedol „My máme imunitu iba za rozhodovaciu činnosť, teda za právny názor, ale pokiaľ ide o kárne stíhanie, to je možné aj za právny názor. Sú stanovené podmienky, kedy za rozhodnutie sudcu je možné vyvodiť kárnu zodpovednosť, kde to môže skončiť aj zbavením funkcie. Pokiaľ sa však hovorí, že máme trestnoprávnu imunitu, to nie je pravda, sudca je trestnoprávne stíhateľný, len sa dáva súhlas zo strany ústavného súdu. Ale my nie sme zbavení trestnoprávnej zodpovednosti za iné konanie, ktoré sa netýka rozhodovacej činnosti, preto treba kategorizovať, o čom sa má v skutočnosti debatovať."

JUDr. Igor Burger dodal, že sa diskutuje na tému, ktorá je predovšetkým témou pre politikov. Uviedol: "Treba si uvedomiť jednu vec a mala by v tom smere mať aj verejnosť jasno, a to že imunita poslanca a imunita sudcu sa nedajú porovnávať. Sudca je v tomto smere dennodenne vystavený útokom zo strany tých ľudí, ktorých veci rozhoduje, najmä ak rozhodne tak, že návrhu nevyhovie alebo osobu odsúdi. Čiže každý deň, obrazne povedané, niekomu stúpi na kurie oko. O to skôr potom sú tie ataky a vystúpenia proti sudcom iného charakteru než vo vzťahu k iným činiteľom. Verejnosti by malo byť jasné, že u nás neexistuje imunita v tej rovine, že nie sme trestne stíhateľný. Je to však verejnosti podávané tak, že sudcovia sú tí, ktorých nemožno za nič postihnúť."

JUDr. Eduard Bárány, DrSc. uviedol, že sledoval to minimum prípadov, kedy sa pred ústavný súd dostal návrh na súhlas s trestným stíhaním sudcu, pričom nemal nikdy pocit, že by ústavný súd neprimerane alebo nespravodlivo chránil sudcov. Skôr bol v niektorých prípadoch na pochybnostiach, že tu ani ten súhlas nebolo treba dať.

"Nedá sa stretnúť so zneužívaním alebo nadužívaním tohto súhlasu s trestným stíhaním alebo väzbou sudcu. Iná by bola situácia, ak by bola na stole séria zneužití tohto inštitútu, avšak nič také nie je k dispozícii, rieši sa teda neexistujúci problém. Je to skôr masmediálny problém." dodal Bárány. Taktiež navrhol, aby sa na pôde súdnej rady vyjadril k tejto problematike aj predseda Ústavnoprávneho výboru národnej rady.

Súdna rada teda rokovanie zatiaľ ukončila v otázke imunity sudcov tak, že požiada kolégiá sudcovských rád súdov a stavovské organizácie o predloženie stanoviska k otázke legislatívnych iniciatív smerujúcich k zrušeniu imunity sudcov, a to v lehote do jedného mesiaca.

Celý záznam rokovania súdnej rady si pozrite TU.

Zdroj: Súdna rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1089

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: