Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Súd na návrh ministerstva zablokoval doménu

najpravo.sk • 28.10. 2011, 12:19

Mestský súd v Prahe vydal na návrh Ministerstva spravodlivosti Českej republiky predbežné opatrenie, na ktorého základe došlo k zablokovaniu webovej domény „ministerstvo-spravedlnosti.cz". Doména slúži najmä na propagáciu súkromného podnikateľského projektu Centrálny register dlžníkov ČR, ktorý sa snaží vyvolať zdanie oficiality a serióznosti prostredníctvom systematického zneužívania názvov organizačných zložiek štátu v používaných doménach. Ministerstvo sa od tohoto projektu dlhodobo dištancuje.

Jediné oficiálne webové stránky Ministerstva spravodlivosti ČR sa nachádzajú na odkaze: http://portal.justice.cz/. Zároveň však existuje doména „ministerstvo-spravedlnosti.cz", ktorá zámerne vzbudzuje zdanie, že je internetovou stránkou ministerstva, a to okrem iného tým, že na jej hlavnej strane sú umiestnené platné kontakty na Ministerstvo spravodlivosti ČR aj fotografie jeho sídla. Ministerstvo sa preto obrátilo na súd, aby predbežným opatrením uložil súčasnému držiteľovi doménového mena, spoločnosti Realtime Investments Inc., povinnosť zdržať sa používania tejto domény.

Podľa ministerstva dochádza používaním zmieňovanej domény k neoprávnenému použitiu názvu právnickej osoby a zároveň k nekalosúťažnému konaniu. Konanie žalovaného napĺňa podľa ministerstva ako generálnu skutkovú podstatu nekalej súťaže, tak aj niektoré špeciálne skutkové podstaty nekalej súťaže, konkrétne parazitovanie na povesti a aj vyvolanie nebezpečenstva zámeny, pretože žalovaný prostredníctvom domény vyvoláva dojem, že ministerstvo schvaľuje či podporuje informácie uvedené na webovej stránke, a to vrátane projektu Centrálneho registra dlžníkov ČR.

Návrh ministerstva na nariadenie predbežného opatrenia smeroval k dočasnej úprave pomerov počas doby, než vo veci samej rozhodne Rozhodcovský súd pri Hospodárskej komore ČR a Agrárnej komore ČR.

Mestský súd v Prahe návrhu ministerstva vyhovel. V odôvodnení svojho rozhodnutia konštatoval, že užívateľ internetu by sa po zadaní doménového mena ministerstvo-spravodlivosti.cz a zobrazení hlavnej stránky mohol domnievať, že sa jedná o internetovú stránku ministerstva spravodlivosti. Dal ministerstvu za pravdu v tom, že obsah internetových stránok by mohol privodiť ujmu ako samotnému ministerstvu, tak aj užívateľom internetu.

Okrem povinnosti zdržať sa užívania doménového mena „ministerstvo-spravodlivosti.cz" uložiť súd žalovanej strane tiež povinnosť zdržať sa právnych úkonov smerujúcich k zrušeniu registrácie tohoto doménového mena či k prevodu práv k doménovému menu na tretiu osobu, a to kvôli dôvodnej obave, že by tieto úkony mohli ohroziť výkon následného rozhodnutia rozhodcovského súdu.

Zdroj: portal.justice.cz
Ilustračné foto: www.sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1829

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: