Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Sociálna poisťovňa radí opatrovateľkám pracujúcim v krajinách EÚ

najpravo.sk • 24.6. 2014, 12:30

V praxi sa často stáva, že opatrovateľky, ktoré odídu za prácou do Rakúska, by si chceli na Slovensku ponechať zdravotné poistenie a v Rakúsku platiť iba dôchodkové poistenie. Európska legislatíva však neumožňuje občanom pohybujúcim sa medzi štátmi Európskej únie z dôvodu výkonu práce, aby si vyberali, v ktorom štáte EÚ budú registrovaní a v ktorom štáte EÚ budú platiť poistné na sociálne zabezpečenie.

Z pohľadu európskej legislatívy, ktorá platí vo všetkých štátoch rovnako, teda aj na Slovensku aj v Rakúsku, tvorí sociálne zabezpečenie jeden systém poistenia, ktorý zahŕňa sociálne poistenie a zdravotné poistenie (okrem komerčného zdravotného poistenia). Preto ak opatrovateľka, ktorá má bydlisko na Slovensku (má tu rodinu, stabilné bývanie, vracia sa domov za rodinou atď.) a vykonáva svoju činnosť len v Rakúsku, bude poistená len v rakúskom systéme sociálneho zabezpečenia a v tomto štáte si môže uplatniť nárok na všetky dávky sociálneho zabezpečenia. Lekára však môže navštevovať aj v štáte bydliska, na Slovensku. V tejto veci Sociálna poisťovňa odporúča kontaktovať príslušnú zdravotnú poisťovňu alebo rakúsku inštitúciu sociálneho zabezpečenia.

Výnimkou je situácia, kedy opatrovateľka splní podmienky a využije inštitút dočasného vyslania na výkon práce do Rakúska. Vyslanie však nemôže presiahnuť dobu 24 mesiacov. V takom prípade ak splní podmienky stanovené európskou legislatívou, mala by v dostatočnom časovom predstihu pred vyslaním podať žiadosť o vystavenie formulára A1 z dôvodu vyslania (Vzory tlačív k formuláru PD A1). Žiadosť sa podáva príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého bydliska na Slovensku. Formulár A1 potvrdzuje, že opatrovateľka bude naďalej platiť poistné na sociálne zabezpečenie na Slovensku a že je oslobodená od povinnosti platiť poistné na sociálne zabezpečenie v Rakúsku.

Existujú aj situácie, ak opatrovateľka vykonáva súčasne v turnusoch opatrovateľskú činnosť v Rakúsku a na Slovensku vykonáva iný druh samostatnej zárobkovej činnosti, alebo je na Slovensku zamestnaná. V takýchto prípadoch európska legislatíva určuje, aby túto skutočnosť oznámila inštitúcii štátu bydliska. Ak má takáto opatrovateľka bydlisko na Slovensku, je potrebné, aby podala žiadosť o určenie uplatniteľnej legislatívy z dôvodu výkonu dvoch činností na území dvoch štátov. Je nevyhnutné, aby Sociálna poisťovňa určila, v ktorom štáte bude platiť príspevky na sociálne zabezpečenia z oboch týchto vykonávaných činností, pretože európska legislatíva vylučuje, aby platila poistné na sociálne zabezpečenie v dvoch štátoch súčasne. Ak má opatrovateľka bydlisko na Slovensku, žiadosť podá príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého bydliska na Slovensku.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1979

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: