Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Sedem kandidátov na sudcu ESĽP

najpravo.sk • 18.11. 2013, 17:26

Súdna rada mala voľbu kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva na programe svojho septembrového zasadnutia. V tom čase mala súdna rada k dispozícii len dvoch kandidátov, konkrétne JUDr. Juraja Babjaka a JUDr. Alenu Poláčkovú, PhD., avšak JUDr. Poláčková sa pred rokovaním vzdala kandidatúry na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva. Súdna rada preto následne rozhodla, že odkladá voľbu kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva s tým, že voľba sa uskutoční vtedy, keď budú Súdnej rade SR predložené návrhy aspoň troch kandidátov.

Minulý piatok uplynula dodatočná lehota na predkladanie návrhov kandidátov, pričom v súčasnosti je predložených celkovo 7 návrhov kandidátov:

  • JUDr. Juraj Babjak (navrhovatelia JUDr. Rudolf Čirč, Mgr. Dušan Čimo)
  • JUDr. Andrea Krišková (navrhol minister spravodlivosti Slovenskej republiky)
  • JUDr. Ondrej Laciak, PhD. (navrhol JUDr. Ľuboš Sádovský)
  • JUDr. Alena Poláčková, PhD. (navrhli JUDr. Eva Fulcová a JUDr. Dana Bystrianská)
  • JUDr. Ing. Miroslav Gavalec, PhD. (navrhla Slovenská advokátska komora)
  • JUDr. Jana Zemková, PhD. (navhovateľkou bola JUDr. Gabriela Šimonová)
  • JUDr. Marica Pirošíková (navrhli JUDr. Igor Burger, JUDr. Jana Bajánková, Slovenská advokátska komora)

Voľba kandidátov by sa mala uskutočniť 2. decembra 2013.

Ako už viete, podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR listom zo dňa 27. júna 2013 informoval predsedu Súdnej rady SR o odmietnutí pôvodnej kandidátskej listiny Slovenskej republiky pre voľbu sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva. Generálny tajomník Parlamentného zhromaždenia Rady Európy vyzval Slovenskú republiku, aby predložila nový zoznam kandidátov v termíne do 15. novembra 2013.

Predseda Poradného panelu expertov pre výber sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva (v koordinácii s Parlamentným zhromaždením Rady Európy) žiadal o predloženie nového zoznamu kandidátov za Slovenskú republiku do volieb sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva. Z listu generálneho tajomníka vyplýva, že k zoznamu kandidátov majú byť pripojené životopisy všetkých kandidátov a v snahe zabezpečiť vyvážené zastúpenie oboch pohlaví, musí zoznam kandidátov obsahovať aspoň jedného kandidáta každého pohlavia, s výnimkou prípadu, že by zoznam obsahoval iba rýdzo ženské kandidátky, nakoľko aktuálne sú na súde menej zastúpeným pohlavím ženy.

Zdroj: Súdna rada SR
Ilustračné foto: echr.coe.int

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1597

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: