Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Projekt spolupráce s CEPEJ by mal stanoviť "diagnózu" slovenského súdnictva

najpravo.sk • 6.4. 2017, 16:45

​Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky uzatvorilo zmluvu s Radou Európy, ktorej obsahom je uskutočnenie auditu slovenského súdnictva organizáciou CEPEJ (The European Commission for efficiency of Justice - Európska komisia pre efektívnu justíciu). Predmetom zmluvy a dlhodobej spolupráce v rámci projektu „Efektivita a kvalita Slovenského súdneho systému“, ktorý bude prebiehať od apríla 2017 do marca 2019, je analýza stavu slovenského súdnictva a navrhnutie riešení, pomoc s budovaním analytického centra na ministerstve spravodlivosti a implementácia súdneho manažmentu na vybraných súdoch.

Optimálnejšie rozloženie práce medzi sudcov a vyšších súdnych úradníkov

​​V rámci analýzy stavu slovenského súdnictva a navrhnutia riešení na zlepšenie jeho fungovania experti organizácie CEPEJ vyhodnotia dáta z vybraných slovenských súdov a osobne niektoré z nich aj navštívia, aby lepšie dokázali vyhodnotiť ich činnosť. V júli 2017 predloží CEPEJ správu, v ktorej budú sformulované odporúčania na zlepšenie fungovania súdnictva zahŕňajúce napr. vyššiu špecializáciu súdnictva alebo optimálnejšie rozloženie práce medzi sudcov, vyšších súdnych úradníkov a ďalších pracovníkov súdov.

Motor budúcich reforiem

"Od spolupráce s CEPEJ očakávame aj pomoc s budovaním kapacít analytického centra zriadeného na ministerstve spravodlivosti. Vzhľadom na svoje skúsenosti s analýzou súdnictva by mala v decembri 2017 organizácia CEPEJ poskytnúť svoje odporúčania ohľadom zberu a vyhodnocovania dát analytickému centru, ktoré by sa malo stať motorom budúcich reforiem celého rezortu spravodlivosti, pričom sa pri formulácii svojich odporúčaní bude opierať o objektívne údaje." uvádza ministerstvo

Experti navštívia 6 súdov

Posledným cieľom spolupráce je implementácia nástrojov kvality a časového súdneho manažmentu vyvinutých organizáciou CEPEJ na vybraných súdoch. Ide o nástroje, ktoré by mali sudcom umožniť efektívnejšie riešiť prípady, predchádzať prieťahom v súdnom konaní a celkovo prispievať k efektívnosti a kvalite súdnictva. Za týmto účelom navštívia experti organizácie CEPEJ priamo 6 súdov, ktorým budú pomáhať so zavádzaním týchto nástrojov. Výsledky o ich implementácii zhrnie CEPEJ v správe, ktorú by mala predložiť vo februári 2019.

Efektívnejšie fungujúci súdny systém

Projekt spolupráce s CEPEJ by mal na základe objektívnych kritérií stanoviť "diagnózu" slovenského súdnictva a prispieť pomocou odporúčaní k ich efektívnemu riešeniu. Výsledkom by mal byť efektívnejšie fungujúci súdny systém, ktorý tak bude lepšie slúžiť všetkým občanom.

Čo je CEPEJ

CEPEJ je jednou z medzinárodných organizácií založených Radou Európy, ktorej cieľom je zlepšenie efektívnosti súdnych systémov. Jej hlavnou úlohou je dosiahnuť, aby súdne systémy členských krajín vybavovali prípady bez zbytočných prieťahov a zároveň bola zachovaná kvalita rozhodnutí. Od svojho vzniku v roku 2002 získala unikátne skúsenosti a znalosti súdnych systémov v rámci celej Európy. Týkajú sa zberu a vyhodnocovania kvantitatívnych a kvalitatívnych ukazovateľov v oblasti súdnictva, ktoré na tento účel vyvinula. Práve kvôli týmto skutočnostiam sa s ňou ministerstvo spravodlivosti rozhodlo spolupracovať, nakoľko disponuje inštitucionálnym know-how, personálnymi kapacitami a analytickými nástrojmi potrebnými na zhodnotenie konkrétneho súdneho systému v rozsahu, aký neposkytuje žiadny iný subjekt.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1565

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: