Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prísediacim sudcom sa od 1. júla 2017 zvýši odmena

najpravo.sk • 10.4. 2017, 20:51

Výšku náhrady za výkon funkcie prísediaceho sudcu z radov občanov (ďalej len "prísediaci“) upravuje vyhláška Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 599/2002 Z. z. z 26. septembra 2002 o náhradách za výkon funkcie prísediaceho, ktorá v ustanovení § 5 zakotvuje pre prísediaceho paušálnu náhradu za výkon funkcie prísediaceho v sume 2 eurá, ktorá mu patrí za každý deň súdneho pojednávania. Táto suma bola určená kvalifikovaným odhadom v roku 2003 a až od tejto doby nebola menená s výnimkou prepočtu na menu euro. Samozrejme, vyhláška tiež upravuje aj predpoklady pre priznanie náhrady ušlého zárobku a hotových výdavkov.

V legislatívnom procese sa už nachádza novela citovanej vyhlášky, ktorej účelom je zvýšenie paušálnej náhrady prísediacim na úroveň 5 eur. Táto vyhláška by mala nadobudnúť účinnosť 1. júla 2017.

Prísediacich volia obecné zastupiteľstvá v obvode príslušného súdu z kandidátov z radov občanov, ktorí majú trvalý pobyt alebo pracujú v obvode súdu. Prísediacich navrhujú starostovia obcí a primátori miest. Prísediaci sú volení na obdobie štyroch rokov. Funkcia prísediaceho trvá aj po uplynutí tohto obdobia do právoplatnosti rozhodnutia vo veci, ak je to potrebné na dokončenie veci, v ktorej je prísediacim.

Zdroj: Slov-lex
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1159

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: