Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Právnik lákal Slovákov na sobáše s Číňanmi

najpravo.sk • 19.3. 2012, 21:03

Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii obvinil sedem osôb, ktoré sa podieľali na zabezpečení fiktívneho sobáša. V prípadoch účelových manželstiev uzatvorených v rokoch 2006 až 2010 čelia štyri ženy a traja muži trestnému činu prevádzačstva. Hrozí im trest odňatia slobody na dva až osem rokov. Stíhaní sú na slobode. V prípade jednej ženy z dôvodu úmrtia, trestné stíhanie nebude možné.

Nelegálne sobáše vo všetkých prípadoch organizoval 58-ročný Slovák, právnik Jozef P. Polícia zistila, že najmenej v ôsmich prípadoch zorganizoval a za finančnú odmenu zabezpečil Slovákov na uzavretie manželstva. V zabezpečovaní ďalších ľudí ochotných zosobášiť sa, mu za finančnú odmenu pomáhal 58-ročný kamarát Ladislav R. Cieľom podvodných sobášov bolo získanie trvalého pobytu pre občanov Číny. V prípade uzavretia manželstva s občanmi Slovenskej republiky by získali prvý trvalý pobyt na našom území na dobu piatich rokov z dôvodu zlúčenia rodiny. V priebehu rokov 2006 až 2010 sa podarilo nalákať na takýto sobáš osem občanov Slovenskej republiky. Päť žien a traja muži, vo veku od 25 do 58 rokov sa nechali zlákať na vidinu rýchleho zbohatnutia, získali finančnú odmenu od 20 tisíc do 40 tisíc korún (664 až 1.330 eur). Jedným z fiktívnych manželov bol aj samotný organizátor. Za 30 tisíc korún (necelých 1.000 eur) sa oženil s Číňankou. Na sobáš nahovoril aj vlastnú, 35-ročnú dcéru, Nikoletu B., ktorá dostala rovnakú sumu. Ďalších ženíchov a nevesty zabezpečoval z okruhu svojich priateľov a známych. Za finančnú odmenu sa oženil aj 58-ročný pomocník. Ôsmi Slováci takto uzavreli manželstvo s občanmi Číny na rôznych matričných úradoch v Bratislave. O udelenie povolenia na trvalý pobyt potom žiadali na polícii v rôznych mestách Slovenska. Prvý trvalý pobyt im bol udelený na päť rokov a oprávňoval ich zdržiavať sa v ktoromkoľvek zo štátov Schengenu.

Na základe zabezpečených dôkazov policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii spolu s policajtmi bratislavskej cudzineckej polície vykonali koncom minulého týždňa v skorých ranných hodinách policajnú akciu. Pri domovej prehliadke a prehliadke nebytových priestorov, kancelárii organizátora policajti zaistili mobilné telefóny a rôzne listinné dôkazy. Na políciu predviedli aj štyroch Číňanov, ktorí sa so Slovákmi sobášili, zo Slovenskej republiky budú vyhostení. Ostatní sú v súčasnosti mimo územia SR, polícia po nich vyhlási v rámci Európy pátranie.

Polícia upozorňuje občanov, aby si uvedomili všetky následky súvisiace s podvodnými sobášmi a nedali sa zlákať vidinou bohatstva a ľahko zarobených peňazí. Nie je s nimi spojená len trestnoprávna zodpovednosť, keďže sa občan dopúšťa trestného činu prevádzačstva, ale aj ďalšie záväzky spojené nielen s vyživovacou povinnosťou ak sa v čase manželstva narodia deti, ale aj dedenie v prípade smrti. 

Zdroj: policiasr.sk 
Ilustračné foto: stock.xchng

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1776

Nový príspevok

Drzim palce

Drzim palce panovi pravnikovi! Ved ked stat setri, platy mizerne, je oceneniahodne, ze vymyslel takyto sposob zarabania, ktory v podstate nikomu neublizuje. cinania aj tak raz ovladnu svet, tak preco z toho nieco netrhnut, vsakze. V dnesnej dobe je jednoduche nechat sa zlakat vidinou bohatstva a lahko zarobenych penazi, ked tych tazkozarobenych je tak malo.

matheo | 19.03.2012 22:12
PoUtStŠtPiSoNe
: