Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pán sudca, ja nie som duševne zdravý, lebo robím hlúposti!

najpravo.sk • 30.12. 2013, 11:39

Silvester je už oddávna časom osláv, večierkov a ohňostrojov. Zvykli sme si na lúčenie so starým rokom a vítanie toho nového. Silvester je aj vhodná príležitosť bilancovať, a keď už bilancovať, tak na Silvestra jednoznačne s úsmevom. Ako právny portál by sme zrejme mali pôsobiť dôstojným a vážnym dojmom a ak sa už zasmiať, tak maximálne z krátkozrakosti legislatívcov a aj to len medzi riadkami, avšak niekedy sa to jednoducho nedá....

Vážený pán sudca Samo!

Okrem zásadných a vážnych výrokov sa v súdnych sieňach niekedy udejú aj veci zábavné, pri ktorých majú čo zúčastnení robiť, aby si zachovali vážnu tvár. Veď posúďte sami, na jednom pojednávaní na východnom Slovensku sa zúčastnil ako obžalovaný občan, ktorý nemal ukončené ani základné vzdelanie a znalosťou slovenskej gramatiky veľmi neovplýval. Médiá mnohokrát spomínajú len sudcov a už menej ekvivalent v ženskom rode, teda sudkyne, čo má svoje závažné následky. A tak sa stalo, že sa obžalovaný postavil a s vážnosťou hovorí: „Vážená pani sucka,..." Nezriedka sa objavujú aj oslovenia „pani suckyňa", „pán senátor", ba dokonca na jednom okresnom súde na juhu Slovenska účastník oslovil predsedu senátu (možno predvídajúc) „predseda vlády".

V prípade, ak vo veci koná jediný sudca, teda nekoná viacčlenný senát, takýto sudca sa nazýva samosudca. Jeden obvinený vidiac na súdnej písomnosti podpis sudcu s dodatkom „samosudca", v odvolaní odpísal: „Vážený pán sudca Samo!" Samozrejme, sudcovo krstné meno a priezvisko boli úplne iné.

Len som sa ponáhľal zohnať peniaze na kauciu...

Už niekoľko rokov vám prinášame zbierku výrokov zo súdnych siení a rôznych písomností zo súdnych spisov, ktorú nám pomáhate dotvárať aj vy, naši čitatelia, svojimi vlastnými zážitkami.

Mnohí obvinení v snahe obhájiť svoje nekalé správanie sú ochotní zájsť tak ďaleko, že si neuvedomujú, že ich tvrdenia sú už humorné. Tak sa stalo aj na Orave, kde po policajnej naháňačke s obvineným ako vystrihnutej z filmu s Bruce Willisom, sa tento následne na súde obhajoval: „Pán sudca, nemyslím si, že sú dané dôvody na moju väzbu, ja som neutekal pred policajtami, ja som sa len ponáhľal zohnať peniaze na kauciu."

Možno si pamätáte na jeden bradatý vtip, kde obžalovaný hovorí sudcovi: „Pán sudca, on sa mi sám napichol na kudlu.." Sudca: „Trikrát???" Až tak ďaleko však ten vtip od reality nie je. Na jednom policajnom výsluchu zadržaný začal s plnou vážnosťou vysvetľovať: „Šarvátku začal poškodený tým, že ma začal hlavou udierať do kolien!"

Prečítajte si tiež:

Výroky zo súdnych siení 1

Výroky zo súdnych siení 2

Výroky zo súdnych siení 3

Výroky zo súdnych siení 4

Samodiagnostika

Ostrieľaní, avšak nie príliš chytrí recidivisti, ktorých celý život je silným putom (resp. putami) spojený s orgánmi činnými v trestnom konaní už vedia, že okolnosťou vylučujúcou trestnú zodpovednosť je aj nepríčetnosť z dôvodu duševnej poruchy. Preto sa nezriedka stáva, že v snahe zbaviť sa trestnej zodpovednosti vyhlásia: „Pán sudca, ja nie som duševne zdravý, lebo robím hlúposti." Kým sme v intenciách duševných porúch, v žiadosti o podmienečné prepustenie chcel jeden odsúdený sudcovi zalichotiť a uviedol: „Pán sudca, vy ste férový chlap, vy ste mi povedali, že nie som debil."

Niektorí účastníci súdnych konaní však nahliadajú na svoj intelekt mierne nekriticky. Tak sa stalo aj na jednom krajskom súde, kde podal účastník námietku zaujatosti voči konajúcemu senátu, v ktorej napísal: „Vznášam námietku nekompetentnosti sudcov, keďže ja – robotník z Gelnice, viem celú vec pochopiť a oni nie." Síce, čo ak....

Niekedy sa však zablysnú aj sami sudcovia. Na pojednávaní pre trestný čin znásilnenia bol vypočúvaný lekár, ktorý uviedol: „V pošve poškodenej sme našli stopy spermií". A sudca na to: „Mužských?".

Možno prepracovanosť, možno nesústredenosť sa podpísali aj pod už pomaly legendárnu otázku jedného vyšetrovateľa: „Koľkokrát ste už spáchali samovraždu?". Obdobne nesústredene diktoval do súdnej zápisnice jeden sudca v konaní o náhradu škody z pracovného úrazu: „Po smrteľnom úraze nastúpil poškodený do práce po dvojmesačnej práceneschopnosti."

Prečítajte si tiež:

Výroky zo súdnych siení 5

Výroky zo súdnych siení 6

Výroky zo súdnych siení 7

Výroky zo súdnych siení 8

Len okrasné?

Perly ukrývajú aj samotné súdne zápisnice z hlavných pojednávaní či verejných zasadnutí. Občas totiž písacie stroje a v súčasnosti počítače akosi neposlúchajú súdne zapisovateľky, a tak častokrát zostáva zo súdu len „úd", úplne ideálne, ak je tento úd len „okrasný". Dokonca sa stalo, že písmenko „S" zo slova „súd" sa ponáhľalo na papier skôr, ako by malo, a tak sa z Ústavného súdu stal „Sústavný úd".

Viaceré súdne asistentky už dokážu písať do počítačov tak rýchlo, že im technika proste nestíha, a tak niektoré chýbajúce písmenká občas zmenia význam slov. Asi najčastejším vtipným preklepom je chýbajúce písmenko „E" v predložke „pred", alebo v slovách „predom", „vopred", „predpoklad", „predvolanie" či „predvedenie". Ak vám toto neposlušné písmenko odmietne skočiť na papier v závere úradného listu, kde sa chcete „predom poďakovať", tak sa veru veľmi nepoďakujete.

Taktiež často nám to nešťastné písmenko „E" vypadáva aj v slovese „stretnúť". Obzvlášť zaujímavo to vyzerá v súdnej zápisnici, v ktorej sa opisuje, ako sa viacerí obžalovaní v pohostinstve spolu pred trestným činom ... .

Asi české korene mala asistentka, ktorá v konaní o výživnom napísala: „navrhovateľka uvádza, že jej čistý mesačný prújem je 200 eur.".

Keď už niekomu nevieme pomôcť, tak by sme sa mali aspoň tešiť z jeho nešťastia, nie? Alebo išlo len o náhodu, že písmenká „N" a „M" sú na klávesnici vedľa seba? Zaznamenané totiž bolo: „...nedokázala jej už pomôcť, ale aspoň sa smažila..."

Viac preklepov zo súdnych zápisníc si pozrite TU.

Autor: kolektív najprávo.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 5318

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: