Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Otvorený list sudcov Správneho kolégia NS SR k novovznikajúcemu Najvyššiemu správnemu súdu

najpravo.sk • 3.12. 2020, 15:51

Portál najprávo.sk vám prináša v plnom znení otvorený list sudcov Správneho kolégia Najvyššieho súdu poslancom Národnej rady k novovznikajúcemu Najvyššiemu správnemu súdu:

„My, sudcovia Správneho kolégia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, vítame pripravované zriadenie Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky so sídlom v Bratislave. Na druhej strane otvorene vyjadrujeme obavy z narušenia kontinuity rozhodovania v agende správneho súdnictva, ktorá doposiaľ patrí do rozhodovacej právomoci Správneho kolégia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

Práve v záujme zabezpečenia kontinuity rozhodovania tejto celospoločensky významnej agendy považujeme za žiadúce, aby súčasný personálny substrát Správneho kolégia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky tvoril základ budúceho sudcovského zboru Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky.

Preto navrhujeme priamo zákonom upraviť prechod sudcov súčasného Správneho kolégia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky s ich súhlasom, so zachovaním statusu predsedu senátu, na novovznikajúcu súdnu inštitúciu, čo v predkladanom legislatívnom návrhu absentuje.

V tejto súvislosti poukazujeme na už osvedčený funkčný model z Českej republiky, kde  pri kreovaní Najvyššieho správneho súdu Českej republiky v roku 2003 bol zvolený práve takýto postup.

V záujme efektívneho fungovania Najvyššieho správneho súdu zároveň navrhujeme aj preloženie asistentov sudcov a odborného administratívneho aparátu Správneho kolégia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky na novovznikajúci správny súd, za predpokladu zachovania ich doterajšieho mzdového a materiálneho ohodnotenia.

Vzhľadom na aktuálnu neistotu sudcov a zamestnancov Správneho kolégia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, vyplývajúcu z navrhovanej právnej úpravy, hrozí, že odborný personálny substrát správneho kolégia sa rozptýli do iných kolégií Najvyššieho súdu Slovenskej republiky a externého prostredia, v dôsledku čoho je výraznou mierou ohrozené zachovanie inštitucionálnej pamäte a odborného výkonu súdnictva na najvyššom súdnom orgáne.

Upozorňujeme výkonnú a zákonodarnú moc, že nezabezpečenie uvedenej personálnej a materiálnej kontinuity jednoznačne vyústi do nenaplnenia očakávaní odbornej, ako aj laickej verejnosti v riadny a efektívny výkon správneho súdnictva tejto novej súdnej inštitúcie, ako aj zhorší prístup občanov k spravodlivosti a efektívnemu súdnemu konaniu. Na záver dodávame, že z pohľadu občana je najdôležitejšie, aby bolo v jeho veci rozhodnuté nie len správne, ale aj v primeranej lehote.

sudcovia Správneho kolégia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky“

V Bratislave, 3. decembra 2020

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 566

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: