Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Obvineného prepustili napriek tomu, že to nemá oporu v Trestnom poriadku

najpravo.sk • 7.2. 2013, 19:14

Minister spravodlivosti Tomáš Borec podal návrhy na začatie disciplinárneho konania proti Ľ.J., T.B. a V.V., sudcom Krajského súdu v Trnave pre disciplinárne previnenie, ktorého sa sudcovia dopustili tým, že rozhodli o sťažnosti obvineného C.T. proti uzneseniu Okresného súdu v Galante zo dňa 31.10.2012 tak, že obvineného C.T. prepustil z väzby na slobodu z dôvodu, ktorý nemá oporu v Trestnom poriadku.

Napriek tomu, že členovia senátu krajského súdu pri rozhodovaní o sťažnosti obvineného C.T. dospeli jednoznačne k záveru, že dôvody väzby v zmysle Trestného poriadku u obvineného trvajú, svojvoľne rozhodli o prepustení obvineného na slobodu odvolávajúc sa na nedodržanie zákonnej päťdňovej lehoty na predloženie spisu nadriadenému súdu. Členovia senátu tak urobili napriek tomu, že ako sudcovia Krajského súdu v Trnave mali vedieť, že lehota na predloženie spisu nadriadenému súdu, spolu so sťažnosťou proti uzneseniu o predlžení lehoty väzby, je poriadkovou lehotou, s ktorej nedodržaním zákon nespája žiadny sankčný dôsledok. Nedodržanie tejto lehoty samo osebe nemôže byť dôvodom zrušenia napadnutého uznesenia, nepredĺženia lehoty väzby a prepustenia obžalovaného z väzby na slobodu.

Minister spravodlivosti SR žiada, aby disciplinárny senát uznal sudcov vinných zo spáchania závažného disciplinárneho previnenia a uložil im disciplinárne opatrenie, a to zníženie funkčného platu o 50% na obdobie 6 mesiacov. 

Zdroj: Tlačová správa MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1675

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: