Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Obmedzí sa sprístupňovanie niektorých súdnych rozhodnutí

najpravo.sk • 25.4. 2018, 17:09

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky predložilo na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky vládny návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 757/2004 Z. z. o súdoch.

Zákon o súdoch v ustanovení § 82a ods. 5 ustanovuje, že súdy sprístupňujú verejnosti na základe žiadosti podľa osobitného zákona (zákon o slobode informácií) všetky súdne rozhodnutia, vrátane neprávoplatných rozhodnutí a rozhodnutí, ktoré nie sú rozhodnutiami vo veci samej. Súdy pritom robia opatrenia na ochranu práv a právom chránených záujmov.

Novelou sa majú vylúčiť z režimu sprístupňovania súhlasy súdu s poskytnutím údajov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, súhlasy na použitie informačno-technických prostriedkov a príkazy podľa Trestného poriadku.

Príkazom súd v trestnom konaní (najmä v postupe pred začatím trestného stíhania a v prípravnom konaní) rozhoduje o zásahoch do základných práva a slobôd; napr. príkaz na zatknutie podľa § 73 Trestného poriadku, príkaz na domovú prehliadku podľa § 100 Trestného poriadku, príkaz na prehliadku iných priestorov a pozemkov podľa § 101 Trestného poriadku, príkaz na osobnú prehliadku podľa § 102 Trestného poriadku, zadržanie zásielok podľa § 108 Trestného poriadku, Vyhotovovanie obrazových, zvukových alebo obrazovo-zvukových záznamov podľa § 114 Trestného poriadku, oznámenie údajov o telekomunikačnej prevádzke podľa § 116 Trestného poriadku, príkaz na použitie agenta podľa § 117 Trestného poriadku a pod.

Účinnosť zákona navrhuje ministerstvo už dňom vyhlásenia zákona v Zbierke zákonov.

Viac informácií nájdete TU.

Zdroj: Národná rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2318

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: