Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Minulý rok sa v exekúciách predalo 97 nehnuteľností na bývanie

najpravo.sk • 11.2. 2014, 12:58

Slovenská komora exekútorov (SKE) informovala verejnosť, že v rámci exekučných konaní sa vlani na Slovensku predalo 97 nehnuteľností, určených na bývanie.

Prostredníctvom ďalších 78 exekúcií došlo k predaju spoluvlastníckeho podielu v nehnuteľnostiach určených na bývanie. Iných nehnuteľností predali exekútori spolu 369.

„Tieto nízke čísla jasne dokazujú, že exekútori sú nesprávnym terčom v boji proti úžere. V parlamentnej rozprave k balíku zákonov proti úžere zaznelo, že došlo k predaju tisícok nehnuteľností určených na bývanie. Štatistika SKE však ukazuje, že prostredníctvom exekúcií sa predal len zlomok týchto nehnuteľností. Zvyšok teda museli tvoriť predaje prostredníctvom dražobných spoločností," povedal prezident SKE Miroslav Paller.

SKE upozornila, že exekútori sú verejnými činiteľmi a každý ich krok musí odobriť súd, kým kontrola činnosti dražobných spoločností takmer neexistuje.

SKE verí, že v druhom čítaní balíka zákonov proti úžere poslanci zmenia niektoré ustanovenia:

  • nové pravidlo hovorí, že pri sume pohľadávky neprevyšujúcej 2000 eur nie je možné vykonať exekúciu predajom nehnuteľnosti. Podľa SKE by sa však malo týkať len fyzických osôb a len nehnuteľností, v ktorých má občan trvalý alebo prechodný pobyt. V prípade, že sa zmena nebude týkať len fyzických osôb, môže sa úplne obrátiť proti zámeru predkladateľov, ktorým ide najmä o väčšie práva spotrebiteľov.
  • SKE vníma ohraničenie drobnej pohľadávky do sumy 2000 eur ako krok na ochranu spotrebiteľa pred exekúciou jeho nehnuteľnosti, nemal by sa však podľa nich vzťahovať na tých, ktorí majú množstvo exekúcií, ale žiadna neprevyšuje spomenutú sumu.

SKE sa stotožňuje so zámerom definovania úžery a stanovenia maximálnej odplaty za úver a víta každý návrh, ktorý občanom a spotrebiteľom pomáha v boji proti úžerníkom a nekalým obchodným praktikám.

Slovenská komora exekútorov je samosprávna stavovská organizácia, ktorá združuje všetkých exekútorov a vedie ich zoznam. Bola zriadená Zákonom Národnej rady Slovenskej republiky č.233/1995 Z.z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) v znení neskorších noviel. Poslaním komory a jej orgánov je chrániť záujmy exekútorského stavu, dohliadať nad činnosťou exekútorov a obstarávať ďalšie záležitosti, ktoré sú jej zverené zákonom. 

Zdroj: SKE
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1827

Nový príspevok

Spravodlivosť na SK

Mne siahal exekútor na môj byt, ktorý dával na exkúciu, kvôli dlžobe na zdravotnom poistení. To by bolo ako tak v poriadku, musím platiť zo zákona, aj keď služby lekárov nevyužívam , keby ...keby som nebola žiadala súd o odklad exekúcie do doby, kým sám nerozhodne v mojom spore o trojnásobne väčšiu sumu . Bola mi tá žiadosť o odklad zamietnutá, z dôvodu : " Tieto dva prípady nemakú nič spoločné". Vaša pohľadávka, nie je ešte súdom potvrdená. Suché konštatovanie. Aj tomu by som rozumela, keby ..keby nebolo to keby. :-( keby súd v mojom prípade už konal- nekonal vyše deväť rokov. Vyše deväť rokov nie je schopný stanoviť primeranú cenu za vykonanú a prebratú a aj následne použitú a iným odberateľom zaplatenú prácu, na ktorú má profesná komora dokonca aj cenníky. Ja viem peniaze zarobiť iba svojou prácou, inak to neviem. Ak mi jeden podvodník takto nezaplatí a má oporu v nečinnosti súdu, tak sa môžem ísť tak akurát obesiť. Mám predať jediné svoje bývanie aby som zaplatila štátu odvody ...pritom čítam čo všetko štát poskytne iným ...pánu ex. JUDr Krutému 22 000 eu. na tvorbu nových pracovných miest.Prečo mne nemôže poskytnúť aspoň čas, nie peniaze, na záchranu môjho bývania aj mojej práce. Čas, ktorý nepotrebujem ja, ale súd, t.j znová štát. Ja neviem peniaze vypestovať na strome, neviem ani kradnúť, ani podvádzať.To je moja veľká životná neschopnosť, za ktorú platím exekútorov. Bývanie mi zachránil nakoniec syn. sám sa zadlžil... a súd stále nekoná... najskôr o tých , už 27 000 euro prídem a prídem aj o byt, kvôli dlžobe na odvodoch v sume asi 1/6 z mojej pohľadávky. Tak to na SK chodí. Nedovolám sa spravodlivosti nikde, lebo som NIKTO: :-(

Gabi | 22.09.2014 13:41

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: