Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

KONFERENCIA: Inštitúty práva obchodných spoločností

najpravo.sk • 23.1. 2015, 16:22

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Právnická fakulta Katedra obchodného práva a hospodárskeho práva si Vás dovoľuje pozvať na 4. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie doktorandov a mladých vedeckých pracovníkov na tému:

INŠTITÚTY PRÁVA OBCHODNÝCH SPOLOČNOSTÍ – verejnoprávne a súkromnoprávne aspekty.

Konferencia je organizovaná na tutoriálnom systéme, ktorý môže byť pre účastníkov veľmi prínosný. Konferencia sa koná v termíne 12. marec 2015 o 09:00 hod. na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Konferenčným jazykom je slovenčina, čeština, angličtina. Konferenčný poplatok činí 30 EUR, pričom poplatok zahŕňa náklady na občerstvenie počas trvania konferencie, obed, konferenčné materiály a zborník z konferencie. Pracovné verzie príspevkov je potrebné zaslať do 25.2.2015, pričom na dopracovanie finálnej verzie príspevkov ostáva účastníkom konferencie viac ako 15 kalendárnych dní po ukončení konferencie. Výstup z konferencie bude recenzovaný zborník vedeckých prác. Organizátor si vyhradzuje právo nezaradiť príspevok do výstupu z konferencie v prípade, že nespĺňa charakter vedeckej práce a stanovené pokyny, alebo ak bude zaslaný po stanovenom termíne.

Organizácia konferencie

Konferencia je založená na tutoriálnom systéme. Účastník konferencie zašle spolu so záväznou prihláškou aj pracovnú verziu svojho príspevku a organizačným tímom mu bude pridelený mentor. Mentorom bude uznávaný akademik alebo predstaviteľ právnej obce z odboru, do ktorého spadá príspevok účastníka konferencie. Úlohou mentora je poskytnúť detailnú spätnú väzbu k pracovnej verzii príspevku s poznámkami a návrhmi na zlepšenie finálneho výstupu, a to v písomnej forme alebo ústne priamo počas konferencie. Formát konferencie zvyšuje nároky na obsah predloženého príspevku a jeho metodologickú stránku. Zvolený prístup má pomôcť autorovi formulovať kvalitné vedecké závery, ktoré sa stanú podnetom na plodné diskusie a hodnotný výstup z konferencie.

Konferenčné príspevky budú publikované v recenzovanom zborníku vedeckých prác. Podmienkou uverejnenia príspevku je zaslanie pracovnej verzie príspevku v stanovenom termíne, aktívna účasť na konferencii a dodržanie stanovených pokynov

Zámer konferencie

V rámci práva obchodných spoločností je vytvárané množstvo typologicky rozmanitých vzťahov, ktoré nie je možné vnímať výlučne cez optiku obchodného práva alebo hospodárskeho práva. Interdisciplinárne aspekty korporačného práva a neustály dynamický vývoj právnych inštitútov zaručujú priestor pre preskúmanie rozmanitých právno-ekonomických otázok.

Cieľom konferencie je ponúknuť širokému spektru vedeckých pracovníkov, a to nielen z oblasti práva obchodných spoločností ale aj súvisiacich odborov, platformu na prezentáciu vlastných vedeckých prác na odbornom fóre. Aktívna diskusia a konštruktívna kritika zo strany predstaviteľov akademickej obce má potenciál posunúť vedecký výskum každého z účastníkov na kvalitnú úroveň.

Nosnou ideou organizátorov konferencie sa stal vplyv súkromného a verejného práva na aplikáciu, rozsah a existenciu právnych inštitútov v práve obchodných spoločnosti. Vzťahy vo vnútri obchodnej spoločnosti, ako aj vzťahy obchodnej spoločnosti navonok voči tretím osobám otvárajú dvere pre skúmanie zmluvných a mimozmluvných vzťahov s inými subjektmi práva.

Problematika korporačného práva zahŕňa nielen rýdzo obchodnoprávne inštitúty, ale aj otázky z oblasti pracovného práva (účasť zamestnancov na správe a riadení obchodnej spoločnosti, súbehy pracovnoprávnych a obchodnoprávnych vzťahov), teórie práva (vplyv teórii korporačného práva a ich praktické dôsledky), historické pohľady na vývoj právnych inštitútov a obchodných spoločností ako právnických osôb.

V rozsahu trestného práva môžu byť diskutované novodobé tendencie trestnoprávnej zodpovednosti právnických osôb. Skúmané môže byť taktiež ústavnoprávne postavenie obchodných spoločností, princípy a výkladové pravidlá ako aj súvisiace otázky z oblasti verejného práva (daňová politika a daňové povinnosti v korporačnom práve, financovanie korporácií).  Predmetom záujmu účastníka konferencie sa môže stať aj medzinárodný aspekt a preskúmanie vývoja a existencie právnych inštitútov v cudzích právnych poriadkoch a európskom práve.

Bližšie informácie nájdete TU.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1412

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: