Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Kedy sú konatelia a spoločníci povinní platiť poistné?

najpravo.sk • 9.5. 2013, 07:48

Sociálna poisťovňa pripomína spoločníkom a konateľom spoločností s ručením obmedzeným, že im môže vzniknúť povinnosť platiť poistné do Sociálnej poisťovne. Stane sa tak vtedy, ak súčasne spĺňajú dve podmienky:

  • podmienku existencie právneho vzťahu a
  • existencie práva na príjem zo závislej činnosti z tohto vzťahu.

Ak obe podmienky súčasne spĺňajú, majú v sociálnom poistení postavenie zamestnanca.

V tejto súvislosti Sociálna poisťovňa upozorňuje, že už samotný zápis do obchodného registra je považovaný za právny vzťah, preto konatelia a spoločníci prvú podmienku – existenciu právneho vzťahu - spĺňajú vždy. Existenciu práva na príjem zaručuje napr. zmluva o výkone funkcie, mandátna zmluva a pod.

Ak právo na príjem konateľovi s.r.o. zo žiadneho úkonu nevyplýva, potom postavenie zamestnanca nemá a poistné na sociálne poistenie on ani spoločnosť neplatia. Na druhej strane, ak právo na príjem konateľovi a spoločníkovi nejaký úkon zaručuje, potom nie je rozhodujúce, či príjem bol skutočne vyplatený. Dôležité je, že existuje právo na príjem, a preto poistné na sociálne poistenie platí aj v takom prípade.

Ak spoločníci a konatelia majú postavenie zamestnanca, oni aj ich zamestnávatelia (spoločnosť) sú povinní platiť poistné na sociálne poistenie v závislosti od toho, či majú právo na pravidelný mesačný alebo nepravidelný príjem. Pri pravidelnom mesačnom príjme zamestnanec aj zamestnávateľ platia poistné na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie, poistenie v nezamestnanosti a zamestnávateľ ešte poistné do rezervného fondu solidarity; pri nepravidelnom príjme platia len poistné na dôchodkové poistenie a zamestnávateľ ešte poistné do rezervného fondu solidarity.

Na rozdiel od ostatných spoločnosť s ručením obmedzeným ako zamestnávateľ neplatí nikdy poistné na úrazové ani na garančné poistenie za takéhoto zamestnanca. 

Zdroj: Sociálna poisťovňa

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3037

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: