Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ján Šikuta: Najvyšší súd má personálne podhodnotené všetky štyri kolégiá

najpravo.sk • 3.7. 2020, 20:23

Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta sa tento týždeň stretol so zástupcami médií na neformálnych raňajkách. Hlavnou témou stretnutia bol Akčný plán očisty súdnictva.

Predseda informoval o svojom nástupe do funkcie, pričom upriamil pozornosť na dôležitosť vytvárania vzájomných vzťahov so všetkými najbližšími partnermi doma i v zahraničí. V tejto súvislosti zdôraznil, že víta členstvo Najvyššieho súdu vo viacerých medzinárodných organizáciách a bude podporovať, aby v nich sudcovia aktívne pracovali, a tým získavali nové poznatky dôležité pri rozhodovacej činnosti.

Záujem verejnosti o súdnictvo sa v súčasnosti sústreďuje na otázky morálnych hodnôt a na rozhodovania sudcov pod vplyvom kriminalizovaných osôb, zaznelo na stretnutí. Túto skutočnosť nemožno bagatelizovať, treba sa s ňou vysporiadať legislatívne, ako aj po personálnej stránke.

Kvalitná personálna obsadenosť Najvyššieho súdu je jedným z cieľov súčasného vedenia. „Na to, aby mohla justícia správne fungovať je potrebné, aby bol na súdoch dostatok sudcov a aby mali vytvorené vhodné podmienky na prácu. Najvyšší súd má momentálne personálne podhodnotené všetky štyri kolégiá, z toho občianskoprávne a správne sú na tom najhoršie. Samozrejme, tým neúmerne pribúda práca súčasným sudcom. Pre mňa osobne je vyriešenie tohto stavu jednou z priorít,“ uviedol Ján Šikuta.

„Chceme dosiahnuť, aby všetky senáty mali troch až štyroch členov a aby každý sudca mal 2 asistentov. Tým získame rovnomernosť v rozdeľovaní práce a rovnaké zaťaženie,“ doplnil predseda Najvyššieho súdu a zdôraznil, že je to tendencia, ktorá je aj v zahraničí overená.

Na stretnutí tiež predseda upriamil pozornosť na potrebu súčinnosti s ministerstvom spravodlivosti, ktorému rovnako záleží na plnej obsadenosti súdov. „Jedine výberové konania pre nových sudcov zabezpečia transparentnosť vo výbere a ukončia „elitárčenie“, poznamenal.

Pre očistu justície je rovnako dôležité aj to, aby na to, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, dôsledne dohliadala Súdna rada SR. V minulosti sa prihliadalo len na odbornosť, ktorá, samozrejme, je kľúčová, no popri nej by sa mali preverovať aj morálne vlastnosti, pretože odbornosť rastie s praxou a vzdelávaním, no morálne vlastnosti človek väčšinou nezmení počas celého života.

Popri nových sudcoch sa predseda pristavil aj pri otázke využitia skúseností súčasných sudcov, a s tým súvisiacu otázku odchodu veku do dôchodku. „Navrhovaný limit 65 rokov by mohol ohroziť už tak podhodnotený stav, navyše v tomto veku majú sudcovia obrovské penzum skúseností zo svojej praxe, ktoré by bola škoda nevyužiť,“ zdôraznil predseda Najvyššieho súdu a pripomenul, že ani v okolitých krajinách sa s odchodom sudcov do dôchodku tak neponáhľajú. Navyše, pri vytvorení Najvyššieho Správneho súdu, ktorý je zakotvený v programovom vyhlásení vlády, je pravdepodobné, že časť sudcov správneho kolégia prejde na tento nový orgán.

Ako zaznelo na stretnutí, spoluprácu s ministerstvom nemožno obmedziť len na personálne otázky. „Najvyšší súd sa aktívne podieľa na očiste súdnictva, ktoré je významným bodom programového vyhlásenia vlády. Má zastúpenie v komisiách, ktoré pripravujú očakávané zmeny v legislatíve (očista súdnictva, teda otázky previerok sudcov, majetkových priznaní, ale aj súdna mapa, čiže prerozdelenie kompetencií medzi jednotlivými súdmi a podobne). Najvyšší súd komentuje a pripomienkuje pripravované zmeny v legislatíve – napr. momentálne zákon o prokuratúre“.

I keď legislatívne zmeny sú v súčasnosti najdôležitejším bodom, na ktorom Najvyšší súd spolupracuje s ministerstvom spravodlivosti, medzi dôležitú agendu treba zaradiť aj spoluprácu na prevode správy budovy. „Obidva subjekty majú záujem, aby sa doriešil tento vleklý administratívny problém, no zainteresované sú aj ďalšie inštitúcie, predovšetkým Ministerstvo financií,“ uviedla na stretnutí s novinármi vedúca Kancelárie Najvyššieho súdu Zuzana Flaková a dodala, že „nedoriešenie tohto problému má za následok, že nie všetci sudcovia a zamestnanci Najvyššieho súdu majú rovnaké podmienky na prácu. Sedia predimenzovaní v malých v kanceláriách a prechádzajú okolo tých vyprázdnených po odchode ministerstva spravodlivosti“. Obaja predstavitelia však vyjadrili presvedčenie, že záujem médií o túto otázku pomôže, ako sa to stalo aj v iných prípadoch, urýchliť celú operáciu a zabezpečiť tak dôstojné prostredie na prácu pre všetkých na Najvyššom súde.

Zdroj a foto: Najvyšší súd SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1717

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: