Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

EÚ podniká kroky na ochranu zásad právneho štátu

najpravo.sk • 16.3. 2014, 22:43

EÚ zavádza nástroj včasného varovania, ktorého cieľom je riešiť možné porušenia zásad právneho štátu už v ranom štádiu a zabezpečiť, že krajiny EÚ ich budú dodržiavať.

Na úrovni Únie už existujú postupy, ktoré sa uplatňujú voči členským štátom v prípade pretrvávajúceho porušovania zásad právneho štátu, ktoré umožňujú presadzovanie základných hodnôt EÚ, ako je rovnosť pred zákonom či vykonávanie verejnej moci len v súlade so zákonom. V najvážnejších prípadoch je možné uplatniť postup podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy, ktorý umožňuje pozastavenie hlasovacích práv krajiny, ak krajina systémovo porušuje zásady právneho štátu.

Nový rámec plne vychádza zo súčasných zmlúv EÚ a dopĺňa existujúce nástroje, najmä postup podľa článku 7 a konania vedené Komisiou vo veci porušenia právnych predpisov. To samozrejme nevylučuje prípadnú budúcu zmenu zmlúv v tejto oblasti.

Zameriava sa na právny štát. Právny štát je základom všetkých hodnôt, na ktorých je Únia založená. Zaručením rešpektovania právneho štátu sa dosiahne ochrana ďalších základných hodnôt. Komisia používa širokú definíciu právneho štátu vychádzajúcu zo zásad stanovených v judikatúre Súdneho dvora a Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré v zásade chápu právny štát ako systém, v ktorom sa uplatňujú a presadzujú právne predpisy.

Rámec sa môže uplatniť v situáciách, keď dôjde k zrúteniu systému, ktoré negatívne ovplyvňuje integritu, stabilitu a riadne fungovanie inštitúcií a mechanizmov zavedených na vnútroštátnej úrovni na zabezpečenie právneho štátu. Rámec EÚ nie je určený na riešenie jednotlivých situácií alebo izolovaných prípadov porušovania základných práv alebo justičných omylov.

Rovnosť členských štátov: rámec sa bude uplatňovať rovnakým spôsobom vo všetkých členských štátoch a bude fungovať na základe rovnakých kritérií pre to, čo sa považuje za systémové ohrozenie právneho štátu.

Európska komisia zohráva v tomto novom právnom rámci na ochranu právneho štátu ústrednú úlohu ako nezávislá strážkyňa hodnôt Únie. Môže sa pritom opierať o odborné znalosti ostatných inštitúcií EÚ a medzinárodných organizácií [najmä Európskeho parlamentu, Rady, Agentúry pre základné práva, Rady Európy, Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) atď.]. 

Nový rámec umožní EÚ nadviazať dialóg s príslušným členským štátom pred tým, ako by malo dôjsť k uplatneniu tohto článku. Takzvaný postup pred uplatnením článku 7 sa aktivuje v prípade vzniku akéhokoľvek systémového ohrozenia zásad právneho štátu, a nie v prípade jednotlivých porušení ľudských práv alebo justičných omylov.

Nástroj varovania

Tento proces má 3 fázy založené na nepretržitom dialógu medzi EÚ a predmetnou krajinou.

  • Prvá fáza: EÚ zozbiera informácie, pričom posúdi, či existujú známky systémového ohrozenia zásad právneho štátu. Ak sa tak stane, EÚ informuje o svojich výhradách a poskytne krajine možnosť vyjadriť sa k situácii.
  • Druhá fáza: pokiaľ sa záležitosť uspokojivo nevyriešila už v prvej fáze, EÚ uverejní odporúčanie, v ktorom identifikuje problémy a dá členskému štátu lehotu na ich vyriešenie.
  • Tretia fáza: EÚ monitoruje kroky, ktoré členský štát podniká. Ak krajina primerane nevyrieši predmetné problémy, EÚ môže použiť jeden z mechanizmov stanovených v článku 7 Zmluvy o EÚ.

Predchádzajúce skúsenosti

EÚ čelila ohrozeniam zásad právneho štátu v prechádzajúcich rokoch hneď niekoľkokrát. Ako príklad možno uviesť

  • deportáciu Rómov z Francúzska v roku 2010 a
  • ohrozenie nezávislosti rumunského súdnictva počas politickej krízy v roku 2012.

Nový rámec poskytuje EÚ nástroje na účinnejšie a efektívnejšie riešenie podobných situácií. 

Predseda Európskej komisie José Manuel Durão Barroso uviedol: „Právny štát je jedným zo základných pilierov Európskej únie, na ktorých je Únia vybudovaná. Európska komisia ako strážkyňa zmlúv zohráva pri presadzovaní právneho štátu kľúčovú úlohu. Opakovane som poukazoval na potrebu vytvoriť lepší rámec, ktorý Komisii umožní včas a transparentne zasiahnuť v prípade závažného a systémového ohrozenia právneho štátu v členskom štáte. Komisia dnes plní tento záväzok, pričom zabezpečuje, že v budúcnosti dokážeme s využitím minulých skúseností predchádzať krízam právneho štátu v členských štátoch a účinne ich riešiť."

„Rešpektovanie právneho štátu je predpokladom na ochranu všetkých ostatných základných hodnôt, na ktorých je Únia založená. Európska komisia je strážkyňou zmlúv – a preto musí zároveň fungovať ako jeden zo strážcov právneho štátu," povedala podpredsedníčka Komisie Viviane Redingová, komisárka EÚ pre spravodlivosť. „Zakaždým, keď v posledných niekoľkých rokoch došlo ku skutočnému alebo potenciálnemu ohrozeniu právneho štátu v jednom členskom štáte, obracali sa všetky inštitúcie na Komisiu ako nestranného rozhodcu, ktorý má podniknúť príslušné kroky. Dnes zavádzame do praxe nástroje, ktoré nám umožnia konať a ochrániť našich občanov pred ohrozením právneho štátu v rámci Únie. Európska únia je založená na zásadách rešpektovania právneho štátu a rovnosti všetkých členských štátov. Z toho vyplýva, že nový nástroj na ochranu právneho štátu sa bude uplatňovať pod podmienkou závažného a systémového ohrozenia právneho štátu vo všetkých členských štátoch bez ohľadu na ich veľkosť či zemepisnú polohu." 

Zdroj: ec.europa.eu
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1097

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: