Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Bývalí policajti budú môcť pôsobiť ako policajní asistenti

najpravo.sk • 3.9. 2012, 10:52

Popri dobrovoľných strážcoch poriadku budú môcť polícii pomáhať plniť úlohy aj asistenti. Inštitút asistenta policajta by mal byť zavedený v zákone č. 171/1993 Z. z. o Policajnom zbore, ktorý sa novelizuje v súvislosti so zmenami v sociálnom zabezpečení ozbrojených zložiek.

Asistenti by mohli začať pôsobiť už od 1. januára 2013

Asistentom policajta sa bude môcť stať štátny občan SR nie starší ako 62 rokov, ktorý vykonával policajnú službu – má teda dostatočné skúsenosti z policajnej práce. Musí byť bezúhonný, spoľahlivý a zdravotne spôsobilý.

Na rozdiel od dobrovoľného strážcu bude mať asistent policajta väčší rozsah oprávnení.

Asistenti budú môcť vyžadovať vysvetlenia od osôb, ktoré môžu prispieť k objasneniu priestupkov či správnych deliktov, resp. na vypátranie hľadaných vecí, hľadaných a nezvestných osôb. Budú mať oprávnenie odňať zbraň, zastavovať a kontrolovať dopravné prostriedky, zakazovať vstup na určené miesta, resp. prikázať zotrvať na určenom mieste. Budú tiež pomáhať pri ochrane verejného poriadku na železničných staniciach.

Asistent bude môcť vyzvať narušiteľa verejného poriadku, aby upustil od svojho konania, vyzvať osoby na preukázanie totožnosti. Bude môcť používať aj donucovacie prostriedky miernejšej intenzity.

Policajní asistenti budú v služobných rovnošatách príslušníkov PZ s označením „asistent policajta". Svoje úlohy budú plniť len v prítomnosti slúžiaceho príslušníka PZ, pričom sa budú musieť riadiť jeho pokynmi. 

Zdroj a foto: Polícia SR
 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2169

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: