Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Aféra "právnický žúr" má pokračovanie

Admin 3 • 7.7. 2011, 12:35

Dňa 27. júna 2011 sa konalo mimoriadne zasadnutie Sudcovskej rady pri Najvyššom súde Slovenskej republiky z dôvodu podnetu ministerky spravodlivosti.

Podanie ministerky spravodlivosti

Ministerka spravodlivosti požiadala Sudcovskú radu pri Najvyššom súde v súvislosti s výrazne medializovaným prípadom, ktorý nazvala „justičný oscar" o vyjadrenie ohľadne účasti sudcov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky JUDr. Daniela Hudáka, JUDr. Milana Lipovského, JUDr. Štefana Michálika a JUDr. Juraja Semana na tejto udalosti. Ministerka uviedla, že vzhľadom na intenzitu ohlasu, akú predmetná záležitosť vyvolala v širokej verejnosti, sa domnieva, že je nutné zaujať jednoznačné stanovisko aj zo strany dotknutých sudcovských rád, ktorým oprávnenie (a tým aj povinnosť) zaoberať sa správaním sudcov mimo súdneho konania napokon vyplýva priamo zo zákonných ustanovení. Zároveň nielen veľká publicita predmetnej záležitosti, ale aj celkovo nepriaznivé nastavenie verejnej mienky vo vzťahu k sudcom vyžadujú skutočne rýchlu reakciu. Bez ohľadu na jej ďalšie kroky z pozície ministerky spravodlivosti a bezprostredný postoj sudcovskej rady k predkladanej žiadosti, požiadala, aby tento list bol považovaný aj za podnet na nevhodné správanie sudcov (§ 69 ods. 1 zákona č. 757/2004 Z. z.).

Čo je podnet na nevhodné správanie sudcov

Zákon o súdoch pozná inštitút sťažnosti a inštitút podnetu. Kým sťažnosti sa podávajú proti nedostatkom pri výkone súdnictva, napríklad v prípade prieťahov v konaní, podnetmi sa poukazuje na správanie či nedostatky, ktoré nesúvisia s konaním a rozhodovaním v prejednávaných veciach.

Podnetom sa teda rozumie podanie, ktorým sa poukazuje najmä na nevhodné správanie sa sudcov, súdnych úradníkov alebo zamestnancov súdu mimo súdneho konania a na iné nedostatky na súdoch, ktoré nesúvisia s konaním a rozhodovaním v prejednávaných veciach. Účelom vybavovania podnetu je vykonanie potrebných opatrení smerujúcich k odstráneniu zistených nedostatkov a ich príčin.

Podnet vybavuje predseda súdu, pričom podnet týkajúci sa sudcov vybavuje sudcovská rada príslušného súdu. Sudcovská rada môže poveriť jeho vybavovaním jedného alebo viacerých svojich členov. Podnet týkajúci sa výkonu funkcie predsedu súdu alebo podpredsedu súdu vybavuje ministerstvo, to však neplatí, ak sa podnet týka predsedu najvyššieho súdu a podpredsedu najvyššieho súdu.

Podnet musí byť prerokovaný s osobou, voči ktorej smeruje. Podnet musí byť vybavený do dvoch mesiacov odo dňa jeho doručenia orgánu príslušnému na jeho vybavenie.

Aké kroky budú nasledovať

Sudcovská rada Najvyššieho súdu Slovenskej republiky splnomocnila predsedu sudcovskej rady, aby ministerke listom odpovedal v tom zmysle, že toto jej podanie bolo sudcovskou radou prijaté ako podnet na nevhodné správanie sudcov a bude postupovať v zmysle zákona. Následne sudcovská rada vyzvala sudcov JUDr. Daniela Hudáka, JUDr. Milana Lipovského, JUDr. Štefana Michálika a JUDr. Juraja Semana, aby sa vyjadrili k podnetu ministerky spravodlivosti, ktorý im bude zaslaný, a to v lehote do 14. júla 2011, keďže podnet musí byť vždy prerokovaný s osobou, voči ktorej smeruje.

O spôsobe vybavenia sťažnosti a prijatých opatreniach na odstránenie zistených nedostatkov musí byť následne ministerka písomne upovedomená.

Možno sa natíska otázka, že čo reálne vyplýva z týchto viac-menej nič nehovoriacich zákonných ustanovení a rozhodnutí. Poďme sa preto pozrieť na právomoci sudcovskej rady (pozor, nemýľte si sudcovskú radu so Súdnou radou Slovenskej republiky).

Čo je sudcovská rada a aké má právomoci

Sudcovská rada je orgán sudcovskej samosprávy, ktorý sa podieľa na riadení a správe súdov. Sudcovská rada sa zriaďuje na okresnom súde, krajskom súde, najvyššom súde a Špecializovanom trestnom súde. Ak nie je sudcovská rada zvolená, pôsobnosť sudcovskej rady vykonáva plénum súdu (t. j. všetci sudcovia). Sudcovská rada má najmenej troch členov a najviac deväť členov. Členov sudcovskej rady volí a odvoláva plénum príslušného súdu spomedzi seba v tajnom hlasovaní. Výkon funkcie predsedu súdu a podpredsedu súdu je nezlučiteľný s členstvom v sudcovskej rade.

Funkčné obdobie sudcovských rád je päťročné. Funkcia člena sudcovskej rady je čestná funkcia.

Právomoci Sudcovskej rady:

  • vyjadruje sa k návrhom rozpočtov súdov,
  • prerokúva správu predsedu súdu o použití rozpočtových prostriedkov,
  • prerokúva návrh rozvrhu práce súdu a zaujíma k nemu stanovisko,
  • rozhoduje o námietkach sudcov vo veciach ich hodnotenia, základných práv a podobne,
  • volí člena výberovej komisie na funkciu predsedu súdu,
  • podáva návrh na začatie disciplinárneho konania v niektorých prípadoch,
  • spolurozhoduje o niektorých platových veciach sudcov (osobitný príplatok)
  • schvaľuje rokovací poriadok sudcovskej rady,
  • na požiadanie predsedu súdu zaujíma stanoviská vo veciach patriacich do pôsobnosti predsedu súdu,
  • rozhoduje v iných veciach, ak tak ustanovuje osobitný zákon.

Hlasovanie sudcovskej rady je verejné. To neplatí len v prípade, ak sudcovská rada volí predsedu sudcovskej rady a podpredsedu sudcovskej rady. Sudcovská rada je uznášaniaschopná, ak sa na jej rokovaní zúčastní nadpolovičná väčšina všetkých jej členov. Na platnosť uznesenia sudcovskej rady je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných členov.

Predseda sudcovskej rady musí vhodným spôsobom zabezpečiť zverejnenie informácií o činnosti sudcovskej rady, najmä termín zasadnutia sudcovskej rady, návrh programu, uznesenia sudcovskej rady a zápisnicu zo zasadnutia sudcovskej rady. Predseda súdu je povinný na žiadosť predsedu sudcovskej rady zverejniť informácie o činnosti sudcovskej rady.

Zdroj informácií – Zápisnica z mimoriadneho zasadnutia Sudcovskej rady pri NS SR č. SRns 65/2011 dostupná na: www.nssr.gov.sk
Zdroj použitých právnych predpisov: jaspi.justice.gov.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1579

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: