Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zákon o rodine

Katarína Kesselová • 12.6. 2014, 19:30

Horváth, E. – Varga, E.: Zákon o rodine, Wolters Kluwer, 2014, 654 strán, tvrdá väzba

Rodinné právo je oblasťou, v ktorej sa takmer každý cíti byť expertom. JUDr. Horváth a JUDr. Varga nimi skutočne sú. Autorská dvojica pripravila druhé vydanie komentára k Zákonu o rodine, ktoré vyšlo vo vydavateľstve Wolters Kluwer. Knižná podoba prvého komentára je dlhodobo vypredaným titulom, preto čitateľom portálu dávame do pozornosti možnosť objednať si doplnené druhé vydanie TU.

Čo komentár ponúka?

Pre študentov zrozumiteľný výklad rodinnoprávneho kódexu, ktorý nie je len popisným prerozprávaním zákonného znenia. Práve naopak, komentár umožňuje pochopiť ratio legis. Uvádzané sú aj súvislosti občianskeho procesného a trestného hmotného práva, čo pomôže pripraviť sa na skúšku z rodinného práva aj u najnáročnejších skúšajúcich. Študenti s hlbším záujmom o problematiku ocenia exkurzy do predchádzajúcej právnej úpravy, ktoré sú nápomocné pri analýze jednotlivých inštitútov v akademických prácach.

Zákon o rodine

Právnych profesionálov osloví prehľad praktickej aplikácie ustanovení zákona o rodine a judikatúra všeobecných a ústavných súdov Slovenskej a Českej republiky. K dispozícii sú aj relevantné rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva o sťažnostiach na porušenie práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života. Ďalej je diskutovaný aj Dohovor o právach dieťaťa a európske pramene práva ako napríklad nariadenie o súdnej právomoci a uznávaní a výkone rozsudkov v manželských veciach a vo veciach rodičovských práv a povinností.

Zákon o rodine

Pracovníci orgánov sociálnoprávnej ochrany a sociálni pracovníci v zariadeniach, v ktorých sa vykonávajú rozhodnutia z oblasti starostlivosti o maloletých, ocenia výklad ustanovení o náhradnej starostlivosti a o podmienkach zásahov do rodičovských práv a povinností. Pozornosť sa venuje nálezu Ústavného súdu SR č. 615/2006 Z.z, a nálezu č. 290/2011 Z.z., ktoré zasiahli do textu zákona.

Verejnosť, ktorá hľadá odbornú radu, môže zaujať napríklad porovnanie právneho postavenia nezosobášeného páru s manželským, trvanie a výška jednotlivých druhov vyživovacích povinností, uzavretie manželstva pred orgánom cirkvi aj z pohľadu kánonického práva. V časti o určení rodičovstva sa čitateľ dozvie o biologických dôkazných metódach a o asistovanej reprodukcii, ktorou zákon o rodine reagoval na dynamický vývoj reprodukčnej medicíny.

Zákon o rodine

Druhé vydanie komentára k zákonu o rodine na svojich 652 stranách presvedčí, že aj v zdanlivo každému známom odvetví existuje niečo, čo ho pri čítaní výkladu prekvapí. Text vyčerpávajúco ozrejmuje jednotlivé právne inštitúty bez toho, aby vyčerpával čitateľa. Prehľadné členenie umožňuje rýchlo sa v texte orientovať a zahatať tú-ktorú medzeru vo vedomostiach o aplikácii zákona o rodine.

Spoločne s Judikatúrou vo veciach rodinnoprávnych vzťahov zachytávajú autori publikácie stav rodinného práva na Slovensku v celej jeho šírke. Ostáva dúfať, že oboznámenie sa s komentárom od autorskej dvojice Horváth – Varga napomôže rodinné dobro čitateľa. 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1925

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: