Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Judikatúra vo veciach náhrady škody, IURA EDITION, 2011

Admin 3 • 31.7. 2012, 17:05

Ďalšia výsostne praktická knižka na slovenskom trhu. Mimoriadne obľúbená edícia výberov judikatúry vydavateľstva IURA EDITION sa rozrástla o ďalšie hodnotné a v praxi vysoko využiteľné dielo.

Po výberoch judikatúry k podielovému spoluvlastníctvu, bezpodielovému spoluvlastníctvu, zabezpečeniu záväzkov a premlčaniu, ktoré zostavil JUDr. Edmund Horváth pribudol rozsiahly výber judikátov k problematike náhrady škody pod výberom ktorého sú podpísaní JUDr. Peter Vojtko a JUDr. Katarína Nemcová, skúsení právnici z Okresného súdu v Rimavskej Sobote.

Judikáty k náhrade škody sú začlenené do piatich kapitol:

  • Predchádzanie hroziacim škodám (Všeobecná preventívna povinnosť, Osobitná preventívna povinnosť)
  • Zodpovednosť za škodu (Všeobecná zodpovednosť, Zodpovednosť právnickej osoby alebo fyzickej osoby za škodu spôsobenú pri ich činnosti tými, ktorých na túto činnosti použili, Prezumpcia zavinenia, Škoda spôsobená prevádzkovou činnosťou)
  • Osobitná zodpovednosť (Zodpovednosť za prevzatú vec, Zodpovednosť za škodu spôsobenú okolnosťami, ktoré majú pôvod v povahe prístroja alebo inej veci, Zodpovednosť za škodu spôsobenú tými, ktorí nemôžu posúdiť následky svojho konania, Zodpovednosť za škodu spôsobenú úmyselným konaním proti dobrým mravom, Zodpovednosť za škodu spôsobenú prevádzkou dopravných prostriedkov, Zodpovednosť za škodu spôsobenú zvlášť nebezpečnou prevádzkou, Zodpovednosť za škodu spôsobenú na vnesených alebo odložených veciach)
  • Spoločné ustanovenia o náhrade škody (Spoločná zodpovednosť, Zavinenie poškodeného, spôsob a rozsah náhrady škody, Zníženie náhrady)
  • Ochrana osobnosti
  • Procesné súvislosti

Vybraté súdne rozhodnutia majú svoj názov, právnu vetu a pri niektorých sú uvedené aj právne zaujímavé časti z odôvodnení rozhodnutí pre lepšie pochopenie interpretácie a následnej praktickej aplikácie konkrétnej právnej úpravy.

Edícia výberov judikatúry je štandardne určená predovšetkým pre právnu prax, predovšetkým pre sudcov, advokátov a vyšších súdnych úradníkov, avšak musíme podotknúť, že zaujímavá problematika náhrady škody rozoberaná na príkladoch z praxe v jednotlivých súdnych rozhodnutiach môže zaujať aj študentov práva ako aj širokú verejnosť.

Problémy ako zodpovednosť za škodu spočívajúcu v strate na zárobku po Judikatúra vo veciach náhrady škodyskončení pracovnej neschopnosti alebo pri invalidite, zodpovednosť za škodu na zdraví spôsobenú pádom na neupravenom chodníku, zodpovednosť živnostníka či organizátora športového podujatia za vzniknuté škody ako aj riešenia týchto problémov ponúknuté slovenskými a (najmä) českými súdmi sú určite témami, ktoré si nájdu široký okruh čitateľov nielen medzi právnickou verejnosťou.

Ako sme zistili z propagačných materiálov vydavateľstva IURA EDITION, v najbližšej dobe nás na knižnom trhu čaká v úspešnej „sérii" ďalší kvalitný výber judikatúry, tentokrát k rodinnoprávnym vzťahom, takže sa máme na čo tešiť.

Publikáciu si môžete zakúpiť TU (KLIKNITE) 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3807

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: