Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Dočasné súdne pravidlá Judexkuriálnej konferencie z roku 1861

najpravo.sk • 1.9. 2014, 08:29

Gábriš, T.: Dočasné súdne pravidlá Judexkuriálnej konferencie z roku 1861, Wolters Kluwer, 2014, 508 strán, tvrdá väzba

Dočasné súdne pravidlá z roku 1861 svojím obsahom položili základy moderného právneho poriadku Uhorska a až do roku 1957 ovplyvňovali právo na území Slovenska – najdlhšie v oblasti banského práva. Zasahovali do viacerých právnych odvetví – občianskeho aj trestného práva hmotného a procesného, obchodného, zmenkového, konkurzného práva, pozemkovoknižného práva, banského práva, právnej úpravy notárskej a advokátskej profesie a iných.

Dočasné súdne pravidlá Judexkuriálnej konferencie z roku 1861

Azda najvýznamnejšie sú tým, že až do roku 1950 na území Slovenska podstatne upravovali pododvetvia dedičského práva a vecného práva, a tým suplovali absentujúci občiansky zákonník. Práve v týchto súvislostiach sa s nimi môžeme dodnes stretnúť v súdnych rozhodnutiach. Hoci je teda význam Dočasných súdnych pravidiel viac ako zrejmý, tento významný prameň doteraz nebol v slovenskom jazyku publikovaný v celom rozsahu.

Dočasné súdne pravidlá Judexkuriálnej konferencie z roku 1861

Predkladané dielo je tak úplne prvým celistvým počinom v tejto súvislosti – zahŕňa úvodnú teoretickú štúdiu, text Dočasných súdnych pravidiel s komentárom a originálne znenie v maďarskom jazyku. Pozrime sa však na obsah publikácie podrobnejšie. Monografická štúdia sa člení nasledovne:

Kontext a analýza Dočasných súdnych pravidiel

  • Metodológia právnohistorických komentovaných edícií
  • Uhorsko medzi neoabsolutistickým centralizmom a liberálnym konštitucionalizmom v rokoch 1848 – 1867
  • Judexkuriálna konferencia a Dočasné súdne pravidlá (Uhorský právny poriadok v rokoch 1848 – 1867 a význam Judexkuriálnej konferencie, Právna povaha Dočasných súdnych pravidiel)
  • Dočasné súdne pravidlá ako nástroj právnej (dis) kontinuity [Desať „R“ právnej (dis) kontinuity, Dočasné súdne pravidlá a kontinuita práva]
  • Záujmy a hodnoty v Dočasných súdnych pravidlách: medzi tradíciou a modernizáciou
  • Dočasné súdne pravidlá vo vývoji uhorského práva „dlhého 19. storočia“ (Občianske právo hmotné, Právo duševného vlastníctva, Občianske právo procesné, Trestné právo hmotné, Trestné právo procesné, Zmenkové právo, Konkurzné právo, Pozemkové právo, Urbárske právo, Obchodné právo, Banské právo, Advokácia a notárstvo)
  • Závery a zhodnotenie významu Dočasných súdnych pravidiel.

Dočasné súdne pravidlá Judexkuriálnej konferencie z roku 1861

    V publikácii ďalej nasleduje historickoprávny komentár Dočasných súdnych pravidiel a tretia časť diela obsahuje pôvodné maďarské znenie Dočasných súdnych pravidiel podľa ich oficiálneho vydania, ktoré bolo vydané v roku 1861 pod názvom Az országbirói értekezlet által javaslatba hozott Ideiglenes törvénykezési szabályok. Autor toto pôvodné maďarské znenie pripojil hlavne pre účely konfrontácie správnosti slovenského prekladu. Knihu uzatvára po predstavení autora a rozsiahlom zhrnutí v anglickom jazyku prehľadný vecný register.

    Dočasné súdne pravidlá Judexkuriálnej konferencie z roku 1861

    doc. JUDr. PhDr. Tomáš Gábriš, PhD., PhD., PhD, LLM, MA vyštudoval právo, históriu, slovenské dejiny a dejiny štátu a práva na Univerzite Komenského v Bratislave. Okrem krátkodobých študijných pobytov v Maďarsku, Nemecku, Belgicku a Švajčiarsku absolvoval ročné štúdium na Stredoeurópskej univerzite v Budapešti v Maďarsku a na Tilburskej univerzite v Tilburgu v Holandskom kráľovstve. Od roku 2004 pôsobí na Katedre právnych dejín Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. V minulosti pôsobil aj ako odborný asistent na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave, na Katedre dejín práva. V pedagogickej praxi sa zameriava na dejiny práva na území Slovenska. Je autorom vyše stovky vedeckých a odborných publikácií, piatich vysokoškolských učebníc a učebných textov a štyroch monografií. Pôsobí ako člen Rekodifikačnej komisie Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky pre civilné právo procesné a je advokátom zapísaným v zozname advokátov Slovenskej advokátskej komory.

    Publikáciu si môžete zakúpiť TU.

    Ohodnoťte článok
    Hlasovalo: 5480

    Nový príspevok

    Nové v judikatúre

    Hľadať všade
    PoUtStŠtPiSoNe
    :