Sobota, 27. apríl 2024 | meniny má Jaroslav , zajtra Jarmila
Svetový deň dizajnu
Predplatné
Sobota, 27. apríl 2024 | meniny má Jaroslav , zajtra Jarmila
Svetový deň dizajnu
TlačPoštaZväčšiZmenši
Číslo:

Justičná revue 6-7/2012

najpravo.sk • 3.5. 2014, 13:31

Obsah Justičnej revue č.6-7/12
Články
ŠRAMEL, B:
Význam zásad organizácie prokuratúry SR a niektoré problémy vyplývajúce z ich súčasného zákonného zakotvenia
(Importance of the principles of the organisation of prosecution of the Slovak Republic and some problems arising from their current legal regulation)
Autor sa vo svojom článku zaoberá základnými zásadami, na ktorých je vybudovaný slovenský model verejnej žaloby. Vymedzuje ich základný význam a následne analyzuje jednotlivé organizačné zásady. Autor súčasne poukazuje na absenciu ústavného vyjadrenia základných zásad prokuratúry a načrtáva problémy, ktoré môže takýto stav priniesť.
[strana 767]
Hrtánek, L.:
Možnosti riešenia problémov v súvislosti s decentralizáciou verejnej správy
(Possibilities of solutions of problems relating to the decentralisation of public administration)
Autor článku sa zaoberá základnými otázkami a problémami súvisiacimi s decentralizáciou verejnej správy. Ústredným motívom príspevku je analýza problémov decentralizácie verejnej správy v kontexte platnej právnej úpravy. Predložená analýza ponúka aj návrh riešení jednotlivých problémov.
[strana 782]
Hoffmann, M:
Neplatné voľby starostu obce a ich právne dôsledky pre samosprávne orgány
(Null and void election of a mayor and its legal consequences to local administration bodies)
V článku sa autor zameriava na analýzu právneho stavu, ktorý nastane v obecnej samospráve po rozhodnutí ústavného súdu o neplatnosti volieb starostu obce. V článku ďalej autor podáva náčrt riešení konkrétnych aplikačných problémov súvisiacich s uvedenou problematikou.
[strana 796]
Berthotyová, E.:
Zmeny v právnej úprave cudzincov
(Changes of the aliens' legislation)
Ambíciou tohto príspevku je zhrnúť zmeny, ktoré nový zákon o pobyte cudzincov (zákon č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov) prináša, a to s dôrazom na zmeny, ktoré sa týkajú administratívneho vyhostenia a zaistenia cudzincov.
[strana 802]
SADLOŇOVÁ, M.:
Právna úprava konania v mene spoločnosti pred jej vznikom a jej problematické úseky
(Legal regulation of acting on behalf of a company before its establishment and problematic parts of it)
Príspevok sa zaoberá konkrétnymi nedostatkami právnej úpravy konania v mene spoločnosti pred jej vznikom, ktorú upravuje Obchodný zákonník v ustanovení § 64. V úvode stručne pripomína znenie ustanovenia § 64 ObchZ pred jeho novelou z roku 2001. Následne analyzuje aktuálne znenie predovšetkým prvých dvoch odsekov tohto ustanovenia, pričom sa snaží nájsť odpovede najmä na otázky: kto je oprávnený konať v mene spoločnosti pred jej vznikom, či možno konať aj pred založením spoločnosti, aké konanie nie je spoločnosť oprávnená prevziať a akým spôsobom sú konajúce subjekty zaviazané z konaní, ktoré spoločnosť neprevzala.
[strana 808]
Slávik, M.:
Zrušenie registrácie zdaniteľných osôb pre DPH z úradnej moci daňového úradu
(Cancellation of registration of taxable subjects for VAT ex officio of a tax authority)
Autor v príspevku analyzuje právom určenú možnosť daňových úradov zrušiť registráciu pre daň z pridanej hodnoty na základe ustanovenia § 81 ods. 4 písm. b) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov, konkrétne v prípade, ak nie sú na registráciu dôvody. Za týmto účelom autor z pohľadu vnútroštátneho daňového práva, daňového práva Európskej únie a judikatúry Súdneho dvora Európskej únie klasifikuje zdaniteľnú osobu v nadväznosti na zrušenie registrácie zdaniteľných osôb z úradnej moci daňového úradu.
[strana 820]
VALACHOVÁ, I.:
Medzinárodné únosy detí (1.časť)
(International abductions of children (Part 1))
Autorka sa venuje v poslednej dobe veľmi medializovanej problematike medzinárodných únosov detí, o ktorej sa dozvedáme skôr z médií ako z dostupnej právnickej literatúry v Slovenskej republike. Táto časť je venovaná hlavne príčinám vzniku medzinárodných únosov, právnym prameňom úpravy tak rodinnoprávnej, ako aj medzinárodnoprávnej, aspektu násilia v rodine ako dôležitému prvku v kontexte únosov, postaveniu Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže a funkcii mediátora pre medzinárodné únosy detí. Na túto časť článku nadviaže druhá (v budúcom čísle JR), v ktorej sa autorka sústreďuje na určovanie obvyklého pobytu dieťaťa, samotnému konaniu o návrat dieťaťa, až po možné zmeny de lege ferenda.
[strana 829]
Dzurdzík, M.:
Zarátavanie zadržania do výkonu trestu odňatia slobody
(Figuring of an arrest in the execution of imprisonment sentence)
Označený aplikačný problém pri zarátavaní zadržania do nariadeného výkonu trestu odňatia slobody vyplýva nie len z nejednotnej praxe súdov, ale aj z faktu, že odsúdení sa často dožadujú o zarátanie akejkoľvek doby obmedzenia ich osobnej slobody do nariadeného trestu. Pritom niektorí odsúdení považujú absenciu zarátania zadržania do nariadeného výkonu trestu za porušenie základných práv a slobôd a dožadujú sa nápravy. Ide pritom bežne o 3 či 4 dni obmedzenia osobnej slobody odsúdeného. Autor článkom poukazuje na absentujúcu precíznosť právnej úpravy danej oblasti trestného práva, ktorá je zdanlivo v periférii záujmu zákonodarcu, no v konečnom dôsledku predstavuje citlivé a významné zásahy do jedného zo základných práv a slobôd – osobnej slobody človeka.
[strana 842]
Zo zahraničia
Kouřil, P.:
K působnosti státního zastupitelství v České republice
(To the jurisdiction of the prosecution office in the Czech Republic)
Autor v příspěvku popisuje působnost státního zastupitelství v České republice. Stručně zmiňuje důležité historické okolnosti, které vedly ke vzniku státního zastupitelství a současné právní úpravě jeho působnosti. Popisuje jeho obecné poslání vyplývající z Ústavy České republiky i ze zákona o státním zastupitelství a věnuje se obecné, trestní i netrestní působnosti nejvyššího státního zástupce a státních zástupců. Na závěr shrnuje zjištěné poznatky a vyvozuje z nich vlastní názory. Vzhledem k jeho rozsahu neuvádí komplexní přehled působnosti státního zastupitelství, nýbrž se zaměřuje na nejdůležitější úkoly, z nichž v praxi pramení jednotlivá oprávnění a povinnosti. Příspěvek je tvořen úvodem, čtyřmi kapitolami a závěrem. Jeho podstatná část obsahuje rozsáhlé pasáže z autorovy rigorózní práce.
[strana 885]
Graf von Westphalen, F.:
Všeobecné obchodní podmínky – ochranná právní bariéra v podnikatelských vztazích: ohlédnutí zpět a perspektiva do budoucna
(General business conditions – protective legal barrier in business relations: looking back and future perspective)
[strana 895]
Karner, E.:
Odpovědnost státu za správní, judikativní a legislativní újmu z komparativního pohledu
(State liability for administrative, judicial and legislative harm from comparative point of view)
[strana 907]
Informácie
Šanta, J.:
História prokuratúry: obdobie rokov 1918 – 1939
História prokuratúry: obdobie rokov 1918 – 1939
[strana 920]
Recenzie - anotácie
KAPIŠOVSKÁ, A.:
Pieth, M. – Ivory, R. (editors): Corporate Criminal Liability. Ius Gentium: Comparative Perspetives on Law and Justice 9, Springer Science+Business Media B.V. 2011, strán 395
[strana 931]
SIMKOVÁ, G.:
Peter Vojčík a kolektív.: Právo duševného vlastníctva. Vydavatelství a nakladatelsví Aleš Čeňek, s. r. o., Plzeň 2012, strán 495
[strana 934]
ĎURICA, M.:
Ovečková, O.: Zmluvná pokuta. Druhé, prepracované a doplnené vydanie, Bratislava, Iura Edition, spol. s. r. o., 2011, strán 353
[strana 936]
Európska únia a Slovensko
BUCHTA, T.:
Delegované akty ako nový prvok v systéme práva EÚ – demokratická legitimita v. efektívnosť rozhodovacích procesov EÚ
(Delegation acts as a new element in the EU law system – democratic legitimacy v. efficiency of decision making procedures in the EU)
Autor sa zaoberá novým prvkom v systéme práva EÚ, ktorý bol zavedený Lisabonskou zmluvou – delegovanými aktmi. Približuje motivácie tvorcov zmien zakladajúcich zmlúv EÚ, ktoré viedli k vytvoreniu delegovaných aktov ako novej kategórie kvázilegislatívnych aktov. Ďalej uvádza medziinštitucionálne diskusie o modalitách prijímania delegovaných aktov a podrobne analyzuje článok 290 Zmluvy o fungovaní EÚ, ktorý predstavuje základ pre začleňovanie delegovaných aktov do legislatívy EÚ. Autor prichádza k záveru, že delegované akty nenarušujú demokratickú legitimitu EÚ a prispievajú k zefektívneniu rozhodovacích procesov EÚ.
[strana 845]
Čunderlík, Ľ.:
Osobitosti rozhodovacieho procesu v konaní pred Národnou bankou Slovenska podľa vybraných ustanovení zákona o bankách implementujúcich legislatívu EÚ
(Particularities of decision making process in proceedings before the National Bank of Slovakia according to selected provisions of the Act on Banks implementing the EU legislation)
Autor v príspevku poukazuje na administratívno-právny procesný postup v osobitnom konaní pred Národnou bankou Slovenska, ktorý sa vyvinul počas jej takmer dvadsaťročnej existencie. Zároveň sa zameriava na špecifiká tohto konania podľa vybraných, relatívne nových ustanovení zákona o bankách, ktoré pramenia z prevzatia európskej bankovej legislatívy, alebo odstraňujú nedostatky a precizujú jestvujúcu slovenskú právnu úpravu. V európskom aj národnom právnom kontexte posudzuje autor konanie o vydanie tzv. spoločného rozhodnutia (joint decision) a problémy, ktoré sa spájajú s kreovaním takéhoto rozhodnutia.
[strana 854]
KLIMEK, L.:
Návrh smernice o práve na informácie v trestnom konaní: posilnenie práva na informácie v trestnom konaní a v konaní o európskom zatýkacom rozkaze
(Draft of the Directive on right to information in criminal proceedings: strengthening of the right to information in criminal proceedings and in the European Arrest Warrant proceedings)
Ako základ pre budúce opatrenia v oblasti trestného práva, v rámci EÚ, bol schválený Plán na posilnenie procesných práv podozrivých alebo obvinených osôb v trestnom konaní. V tejto súvislosti bol následne predstavený Návrh smernice o práve na informácie v trestnom konaní. Rozsah návrhu sa neobmedzuje len na trestné konanie, ale je v ňom výslovne zahrnuté aj konanie o európskom zatýkacom rozkaze. Príspevok najprv prezentuje všeobecné východiská tohto návrhu, a to jeho právny základ, cieľ a rozsah aplikácie. Následne, detailne prezentuje poznatky týkajúce sa jednotlivých práv, ktoré by mali byť smernicou pokryté.
[strana 865]
Jurčová, M.:
Návrh nariadenia o spoločnom európskom kúpnom práve (2. časť)
(Draft of the Regulation on Common European Purchase Law (Part 2))
Cieľom druhej časti článku o návrhu nariadenia o spoločnom európskom kúpnom práve (ďalej ako „NSEKP") je zaoberať sa najmä prílohou 1 návrhu NSEKP, ktorá obsahuje spoločné európske kúpne právo. V prvej časti (v čísle 5/2012 JR) sme sa venovali ekonomickým, politickým a právnym východiskám návrhu NSEKP, jeho fakultatívnemu charakteru založenému na metóde opt-in, pôsobnosti NSEKP, rizikám voliteľného nástroja a poukázali sme na nekončiacu diskusiu, ktorá spochybňuje právny základ návrhu NSEKP. Záverom sme predstavili štruktúru spoločného európskeho kúpneho práva (ďalej ako „SEKP"). Hoci v európskom súkromnom práve snáď nie je žeravejšej témy na usporiadanie konferencií a sympózií, a iskra SEKP dokonca preskočila až za oceán na The Law School v Chicagu, chýba nám stále slovenský pohľad. Výhodnosť alebo nevýhodnosť SEKP pre užívateľov nemožno hodnotiť len v odnárodnenej vedeckej diskusii, ale veľmi dôležitú úlohu hrá porovnávanie s konkrétnym národným právnym poriadkom. Ambíciou autorky je venovať sa čiastkovým otázkam.
[strana 874]
Oznamy
Udelenie prestížnej ceny Karlovarských právnických dní za rok 2011
[strana 938]
Cena Karola Planka za rok 2011
[strana 939]
Kostolányiová, Z.:
Druhý ročník medzinárodnej konferencie Československé právnické dni
[strana 940]
Z obsahu časopisu Duševné vlastníctvo č. 2/2012
[strana 941]
Príloha
Judikatúra Európskeho súdu pre ľudské práva – CD
Vychádza na CD
[strana 0]
Judikatúra Európskeho súdu pre ľudské práva – CD
Franc proti Slovenskej republike
(neprimeraná dĺžka konania)
[strana 0]
Judikatúra Európskeho súdu pre ľudské práva – CD
Informácia o ďalších rozsudkoch Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 1. januára 2012 do 6. mája 2012
[strana 0]
Judikatúra Európskeho súdu pre ľudské práva – CD
Ľudovít Puky proti Slovenskej republike
(právo na život v kontexte účinného vyšetrovania úmrtia, údajná absencia účinného prostriedku nápravy a diskriminácia)
[strana 0]
Judikatúra Európskeho súdu pre ľudské práva – CD
Masár proti Slovenskej republike
(neprimeraná dĺžka trestného konania)
[strana 0]
Judikatúra Európskeho súdu pre ľudské práva – CD
TNS, s.r.o. proti Slovenskej republike
(neprimeraná dĺžka konania ) 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1012

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: