Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

ZO SVETA PRÁVA: O žalobabe, rozvodoch a nahnevaných Španieloch

najprávo.sk vo svete • 3.6. 2011, 10:28

Pozrime sa na právne zaujímavosti, ktoré sa udiali posledné dni v blízkom či vzdialenom zahraničí. Nová rubrika portálu najprávo.sk vám pravidelne prináša informácie „zo sveta práva", teda informácie zo sveta a o práve.

Žalobaba žaluje.... alebo o diktatúre ľavicových sudcov

Ako informoval minulý týždeň denník Pravda, taliansky premiér Silvio Berlusconi, ktorý je v Taliansku obžalovaný z viacerých skutkov, sa vysťažoval americkému prezidentovi Barackovi Obamovi, ako sa stal v Taliansku obeťou justície, pričom je prenasledovaný „diktatúrou ľavicových sudcov". Americký prezident zrejme ostal zaskočený, nakoľko prišiel rokovať na summit G8 o rôznych medzinárodných problémoch, napríklad o Líbyi.

Šuškandu do ucha amerického prezidenta však zaznamenali novinári, ktorí si okamžite začali z talianskeho premiéra robiť v médiách posmech. Berlusconi však vyhlásil, že neodíde z politiky dokým v Taliansku nenastolí spravodlivú justíciu.

Konečne sloboda

Občania ostrova Malta si v referende odhlasovali možnosť rozvodov manželstiev. Malta je malá ostrovná krajina, ktorá má len približne 420 tisíc obyvateľov a vzhľadom na počet obyvateľov má Malta viac kňazov, mníchov a mníšok ako ktorýkoľvek iný štát na svete, pričom katolicizmus je zakotvený aj v ústave.

Malťania však už mali zrejme po krk toho, že sa rozviesť proste nemohli a odhlasovali si, že manželia sa budú môcť rozviesť, pokiaľ žili od seba oddelene najmenej štyri roky a neexistuje možnosť obnovenia ich vzťahu.

Referendum je síce platné, avšak v legislatíve sa tento vox populi odzrkadlí až po prijatí zákona parlamentom.

Piráti a provideri

Portál euroinfo.gov.sk oznámil, že Európska únia mieni nasmerovať svoje zbrane na internetových pirátov. Brusel hľadá spôsoby, ako zatočiť s neduhom, ktorým je nelegálne sťahovanie hudby, filmov a softwaru, kvôli ktorému prichádza európsky hudobný, filmový a softvérový priemysel až o 10 miliárd eur ročne a viac ako 185 tisíc pracovných miest. Brusel si myslí, že schodnou cestou boja je kontrolovanie poskytovateľov internetového pripojenia, keďže boj proti tým, ktorí využívajú ilegálny obsah sa im zrejme javí neefektívny. Ako dodáva portál euroinfo.gov.sk, provideri proti akýmkoľvek zásahom do súkromia ich klientov protestujú a označujú to za pokus o zásah do základných ľudských práv.

Na záver kúsok zeleninky

Zo všetkých európskych médií sa na nás valia informácie o hrozivej baktérii E.coli, ktorá má na svedomí už skoro 20 ľudských životov a ktorá má mať svoj pôvod v zelenine. Podľa nemeckých úradov EK boli touto skazonosnou zeleninou práve uhorky zo Španielska, pred ktorými varovala Európu. Celá Európa začala bojkotovať španielsku zeleninu, avšak..... chybička se vloudila. Nemecké úrady EK svoje varovanie stiahli, keďže testy vykonané v Španielsku a Nemecku výskyt uvedeného vírusu nepotvrdili.

Španielsky premiér José Luis Rodrigues Zapatero vyhlásil, že od Európskej komisie bude žiadať španielska vláda adekvátne odškodnenie. Škody za pozastavenie predaja španielskej zeleniny predstavujú okolo 200 miliónov eur len za posledný týždeň. 

 

Zdroj: www.bbc.co.uk, www.euroinfo.gov.sk, www.pravda.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 973

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: