Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Znížte si súdne poplatky, máte to vo vlastných rukách

najpravo.sk • 11.12. 2015, 09:18

Od 1. novembra 2015 nadobudla účinnosť novela Zákona o súdnych poplatkoch vykonaná zákonom č. 273/2015 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 305/2013 Z.z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o e-Governmente) v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

Tento zákon mení v článku IV. aj Zákon č. 71/1992 Zb. o súdnych poplatkoch. Zavádza nasledovné znenie § 6 ods. 4:

Ak sa úkony a konania vykonávajú na základe podania podaného elektronickými prostriedkami alebo prostredníctvom jednotného kontaktného miesta 3a) alebo integrovaného obslužného miesta 5ac) a ak tento zákon pri jednotlivých položkách sadzobníka neustanovuje inak, sadzba poplatku vo veciach týkajúcich sa obchodného registra je 50% z pevnej sumy ustanovenej v sadzobníku a sadzba poplatku v iných veciach je 50% zo sadzby poplatku ustanovenej v sadzobníku, znížená najviac o 70 eur. Ak sú súčasťou podania prílohy, ktoré sa podľa osobitného predpisu 4c) prikladajú k návrhu, uplatní sa prvá veta len vtedy, ak sú tieto prílohy v elektronickej podobe; na zníženie sadzby poplatku nemá vplyv skutočnosť, že návrh na zápis nie je predložený spolu s prílohami, k vydaniu ktorých dôjde až po doručení podania jednotnému kontaktnému miestu alebo integrovanému obslužnému miestu.

Čiže na rozdiel od iných vecí, vo veciach obchodného registra ide zníženie o 50% z pevnej sumy ustanovenej v sadzobníku bez nominálneho obmedzenia zníženia o 70 eur. Nominálne obmedzenie vo veciach obchodného registra sa nezaviedlo v rámci stratégie podpory podnikateľského prostredia.

Redakcia portálu najprávo.sk zastáva názor, že vzhľadom k ustanoveniu § 6 ods. 1 zákona, podľa ktorého sadzba poplatku je uvedená v sadzobníku percentom zo základu poplatku (percentná sadzba) alebo pevnou sumou, pôjde pri poplatkoch stanovených percentom zo základu v prvom rade o zníženie percentuálnej sadzby (napríklad podľa položky 1 zo 6% na 3%) so zachovaním minimálnej výšky poplatku, avšak v súdnej praxi očakávame rozdielne názory v otázke, či sa 50% zníženie bude vzťahovať aj na minimálnu a maximálnu výšku poplatku pri percentnej sadzbe.  

Aby však predmetné ustanovenie nebolo zneužívané, zákonodarca zároveň zavádza o. i. aj limitáciu, podľa ktorej „ak sa sadzba poplatku v sadzobníku určuje za počet začatých strán a úkon sa vykonáva v elektronickej podobe, spoplatňuje sa celý úkon sadzbou poplatku určenou v sadzobníku, inak sadzbou poplatku v najnižšej sume ustanovenej v sadzobníku, ak je táto v sadzobníku ustanovená; na počet strán sa v tomto prípade neprihliada. Ustanovenie odseku 4 o znížení poplatku sa nepoužije. Ustanovenie odseku 4 o znížení poplatku sa nepoužije na šieste a každé ďalšie podanie podané tým istým navrhovateľom na jeden súd v jednom kalendárnom roku., čím sa má eliminovať zneužívanie zľavy v špekulatívnych resp. šikanóznych hromadných podaniach.

Dôvodová správa k predmetnej zmene je výnimočne stručná, pričom k zmenám k zákonu o súdnych poplatkoch a súčasne k zmenám v zákone o správnych poplatkoch ku všetkým zmenám uvádza: „Zmena v predmetnom zákone má za cieľ spresniť a upraviť spôsob určovania sumy poplatku pri elektronickej komunikácii. Upúšťa sa od podmienky elektronického podania a autorizácie, keďže ako prioritná sa javí výlučne elektronická forma. Prílohami podania v zmysle navrhovaných zmien sa rozumejú prílohy ako súčasť zákonom vyžadovaného formalizovaného podania, nie prílohy, ktoré sa prikladajú k podaniu ako dôkaz. Rovnako sa upravuje určovanie poplatkov, ktoré sú v sadzobníku ustanovené za každú stranu, keďže v elektronickej podobe takéto určovanie nemá význam, resp. nie je realizovateľné. Upravuje sa tiež spôsob a lehoty zúčtovania poplatkov, ktoré reflektuje potreby aplikačnej praxe. V nadväznosti na zmeny v zákone o e-Governmente sa nahrádza pojem "akreditovaného platcu" novým pojmom.“

Zdroj: NRSR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 4326

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: