Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zmenia sa pravidlá tvorby zákonov

najpravo.sk • 22.8. 2021, 13:44

Úrad vlády SR zverejnil tzv. predbežnú informáciu o pripravovanom právnom predpise, ktorým je návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 400/2015 Z. z. o tvorbe právnych predpisov a o Zbierke zákonov Slovenskej republiky a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony

1. Základné ciele a tézy pripravovaného návrhu zákona:

Návrhom zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 400/2015 Z. z. o tvorbe právnych predpisov a o Zbierke zákonov Slovenskej republiky a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, sa má na základe poznatkov z doterajšej aplikačnej praxe najmä:

1. v súlade s Programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky na roky 2021 až 2024 zrušiť opatrenia, ako formálny prameň práva, ktoré sa ako jediné v zásade nevyhlasujú v Zbierke zákonov Slovenskej republiky v úplnom znení, ale len registrujú,

2. vypustí sa predkladacia správa ako obligatórny sprievodný materiál a úprava tohto sprievodného materiálu sa ponechá na Legislatívne pravidlá vlády Slovenskej republiky s cieľom ďalej znižovať administratívnu záťaž pri príprave návrhov právnych predpisov, a náležitosti jednotlivých sprievodných materiálov sa upravia výlučne v Legislatívnych pravidlách vlády Slovenskej republiky, nakoľko tieto podrobnosti sú technikáliami,  ktorých úprava je postačujúca v Legislatívnych pravidlách vlády Slovenskej republiky; tým sa zároveň zvýši stabilita zákona č. 400/2015 Z. z.,

3. ustanoví sa, v záujme posilnenia transparentnosti  a v súlade s Programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky na roky 2021 až 2024, len elektronická forma zasielania všetkých pripomienok prostredníctvom systému Slov-Lex,

4. v súlade s Programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky na roky 2021 až 2024 a s cieľom rozvíjať využívanie elektronických nástrojov pri tvorbe a publikovaní normatívnych právnych aktov, vrátane Zbierky zákonov Slovenskej republiky, rozšíri sa okruh právnych predpisov zverejňovaných na Slov-Lexe o právne predpisy uverejňované vo Vestníku vlády Slovenskej republiky (povinne), o všeobecne záväzné nariadenia miest, obcí a samosprávnych krajov (dobrovoľne) a vybrané interné akty orgánov verejnej noci (povinne), ktoré sa povinne zverejňujú podľa zákona o slobode informácií.

2. Zhodnotenie súčasného stavu:

O opodstatnenosti opatrení ako formálneho prameňa práva sa diskutovalo už pri príprave zákona č. 400/2015 Z. z. v kontexte zrušenia výnosov a s cieľom maximálne využiť informačný systém Slov-Lex a v maximálnej miere sprístupniť verejnosti platné právo. Tak výnosy ako aj opatrenia sa v zásade v zbierke zákonov nepromulgovali, ale len registrovali. K ponechaniu opatrení sa pristúpilo vzhľadom k vtedajšej neexistencii centrálnej databázy výnosov a opatrení a zvolilo sa riešenie ponechať opatrenia aby bolo možné nimi novelizovať výnosy. Od tohto riešenia uplynulo viac ako päť rokov a predkladateľ má za to, že aj na základe skúseností získaných z fungovania Slov-Lexu je potrebné urobiť ďalší krok v jeho rozvoji a naďalej využívať na právnu reguláciu len práve predpisy, ktoré sa v zbierke zákonov promulgujú. Tým budú všetky právne predpisy vydávané ústrednými orgánmi štátnej správy v ich právne záväznom znení  permanentne prístupné verejnosti.

V súčasnosti je možné zaslať pripomienky verejnosti aj inak ako prostredníctvom Slov-Lexu, teda napr. listom alebo e-mailom. Tieto pripomienky sa na Slov-Lexe nezobrazujú a verejnosť nemá ako sa s nimi oboznámiť, zároveň sa ani ich vyhodnotenie na Slov-Lexe neuvádza. Uvedené má okrem netransparentnosti za následok aj to, že ak predkladateľ takejto pripomienke vyhovie, táto skutočnosť sa nepremietne do vyhodnotenia pripomienkového konania, v dôsledku čoho vyhodnotenie pripomienkového konania neposkytuje úplný obraz o všetkých uplatnených pripomienkach a o spôsobe ich vyhodnotenia.

V súlade s príslušnými zákonmi obce, mestá a samosprávne kraje zverejňujú nimi vydávané všeobecne záväzné nariadenia na svojich webových sídlach a úradných tabuliach.

S cieľom čo najviac priblížiť tieto právne predpisy verejnosti sa navrhuje umožniť územnej samospráve na základe jej dobrovoľného rozhodnutia využiť možnosť uverejňovať tieto právne predpisy elektronicky na Slov-Lexe, bez toho, aby došlo k zásahu do súčasnej právnej úpravy podmienok zverejňovania týchto právnych predpisov upravených v osobitných zákonoch. Uvedený cieľ zohľadňuje aj skutočnosť, že pre fyzické osoby ako aj právnické osoby je nezriedka podstatná znalosť všeobecne záväzných nariadení obce, mesta alebo samosprávneho kraja, v územnom obvode ktorého nemajú sídlo alebo bydlisko, avšak vlastnia alebo užívajú nehnuteľnosť, prípadne sa z iného dôvodu potrebujú oboznámiť s príslušným všeobecne záväzným nariadením.

Na základe, ale nie len, skúseností z obdobia zvládania pandémie respiračného ochorenia Covid-19 a vydávania vyhlášok hlavným hygienikom vo Vestníku vlády Slovenskej republiky sa navrhuje sprístupniť Vestník vlády Slovenskej republiky na Slov-Lexe. Tým sa zjednoduší prístup verejnosti k právnym predpisom uverejňovaným vo Vestníku vlády Slovenskej republiky miestnymi orgánmi štátnej správy.

Navrhuje sa v Slov-Lexe zverejňovať aj interné riadiace akty orgánov verejnej moci, ktoré sa povinne uverejňujú na ich webových sídlach v súlade so zákonom o slobode informácií.

3. Spôsob zapojenia verejnosti do prípravy právneho predpisu:

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov či návrhov v intenciách vecného zamerania podľa bodu 1. Lehota na vyjadrenie je do 15. septembra 2021.

4. Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania:  september 2021.

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 297
PoUtStŠtPiSoNe
: