Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zákon o platoch sestier má pozastavenú účinnosť

najpravo.sk • 13.7. 2012, 07:51

Ústavný súd sa stotožnil s návrhom prvého námestníka generálneho prokurátora SR, ktorý žiadal o pozastavenie účinnosti zákona č. 62/2012 Z. z. o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Zároveň Ústavný súd SR prijal na ďalšie konanie jeho návrh, ktorým sa domáhal vydania nálezu o nesúlade tohto zákona s ústavou a Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Podľa prokuratúry došlo prijatím zákona č. 62/2012 Z. z. k zvýhodneniu jedinej skupiny z celej množiny zdravotníckych pracovníkov, čím sa zasiahlo do práv ostatných zdravotníckych pracovníkov, ktorým takéto minimálne mzdové nároky neboli priznané. Generálna prokuratúra vidí protiústavnosť napadnutého zákona aj v tom, že povinnosť poskytovať favorizovanej skupine osôb (sestrám) mzdu aspoň v zákonom ustanovenej výške, predstavuje obmedzujúci zásah do základného práva pokojne užívať svoj majetok, lebo ich zamestnávateľovi ako vlastníkovi predpisuje spôsob ako výlučne môže naložiť s časťou svojho majetku, a to s tou časťou, ktorá predstavuje súčet minimálnych mzdových nárokov sestier, ktoré zamestnáva. Prokuratúra je tiež toho názoru, že skutočnosť, že riešenie situácie sestier samostatnou právnou úpravou nezodpovedá princípu vhodnosti prostriedku za súčasného spochybnenia aj samotného cieľa, preukazuje aj absentujúce finančné krytie zákonom priznaného základného práva z verejných zdrojov.

Rozdielny názor na pozastavenie účinnosti zákona mal sudca Rudolf Tkáčik a s názorom väčšiny ohľadom prijatia návrhu prvého námestníka na ďalšie konanie nesúhlasili ani sudcovia Juraj Horváth, Ján Luby a Lajos Mészáros.

Viac o tomto návrhu ako aj samotný návrh prokuratúry si prečítajte TU (KLIKNITE).

Zdroj: Ústavný súd SR
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1646

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: