Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Vo vedení Eurojustu je Slovák - prokurátor GP SR

najpravo.sk • 31.1. 2014, 13:42

Rada Európskej únie dňa 28. 1. 2014 schválila na post viceprezidenta Eurojustu JUDr. Ladislava Hamrana.

Kolégium Eurojustu si dňa 10. 12. 2013 zvolilo nového viceprezidenta. Stal sa ním zástupca SR v Eurojuste a prokurátor Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky JUDr. Ladislav Hamran.

„Myslím si, že moje zvolenie je v prvom rade úspechom slovenskej prokuratúry. Podľa mne dostupných informácií, doposiaľ nebol nikdy zvolený do vedenia medzinárodnej či európskej inštitúcie slovenský prokurátor. Bez podpory a dôvery generálneho prokurátora a ministra spravodlivosti by som takýto výsledok nedosiahol ", povedal JUDr. Ladislav Hamran.

Na voľbe sa zúčastnilo všetkých 28 národných členov z členských krajín Európskej únie. O post viceprezidenta sa uchádzali 4 kandidáti. Kolégium Eurojustu volí spomedzi seba dvoch viceprezidentov, ktorí pomáhajú prezidentovi pri plnení jeho funkcií. Služobne starší viceprezident (JUDr. Ladislav Hamran) v plnom rozsahu zastupuje prezidenta Eurojustu počas jeho neprítomnosti.

„Vyviniem maximálne úsilie, aby bol primárny dôraz kladený na operatívnu činnosť Eurojustu a pomoc pre prokurátorov vyšetrujúcich najzávažnejšie trestné činy v členských štátoch" - uviedol ako jednu z priorít Eurojustu jeho viceprezident L. Hamran.

Eurojust má za úlohu zvýšiť účinnosť vnútroštátnych orgánov činných v trestnom konaní pri riešení závažnej cezhraničnej a organizačnej trestnej činnosti a rýchle, účinné stíhanie zločincov. Eurojust bol založený v roku 2002 a sídli v Haagu. Každý z členských štátov má v Eurojuste svojho zástupcu. Sú to skúsení prokurátori, sudcovia alebo policajní dôstojníci so zodpovedajúcimi kompetenciami. 

Zdroj: GP SR
Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1787

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: