Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Jaromír Čižnár: Efektívny boj s daňovou kriminalitou dostal nový rozmer

najpravo.sk • 11.9. 2013, 12:14

V dňoch 5. – 6. septembra 2013 sa uskutočnila v Krpáčove pracovná porada vedenia Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky s krajskými prokurátormi. Na pracovnú poradu bol pozvaný aj minister financií Slovenskej republiky Peter Kažimír. Predmetom pracovnej porady bol aktuálny stav a vývoj trestnej činnosti na celoslovenskej a regionálnej úrovni so zameraním sa na daňovú trestnú činnosť. Dohodnuté boli konkrétne formy a metódy spolupráce medzi prokurátormi a Finančnou správou Slovenskej republiky v boji proti daňovej kriminalite. Táto spolupráca má základ vo výsledkoch pracovnej porady, ktorá sa uskutočnila 3. 9. 2013 na Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky medzi vedením prokuratúry a zástupcami Finančnej správy Slovenskej republiky.

„Spolupráca medzi prokurátormi a Finančnou správou Slovenskej republiky sa bude uskutočňovať na úseku trestného konania (vzájomným urýchleným vybavovaním dožiadaní na účely trestného konania, vytváraním spoločných vyšetrovacích tímov, poskytovaním analýz a stanovísk v konkrétnych trestných veciach...), na úseku medzirezortných súčinnostných porád (na celoslovenskej a regionálnej úrovni, v dohodnutých termínoch a periodicite), na úseku vzdelávania, a tiež na úseku legislatívy", povedal generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Minister financií Slovenskej republiky Peter Kažimír víta ambíciu nového generálneho prokurátora, ktorý deklaroval vyššiu aktivitu prokuratúry pri stíhaní daňových trestných činov. „Boj proti daňovým únikom patrí medzi priority Ministerstva financií aj vlády Slovenskej republiky a to najmä v prípade DPH, kde dochádza k najväčším stratám príjmov rozpočtu verejnej správy. Preto vláda koncom mája minulého roka schválila Akčný plán, ktorý obsahuje 50 konkrétnych opatrení na obmedzenie daňových podvodov a únikov. Polovica z týchto opatrení už bola prijatá v priebehu rokov 2012 a 2013 a zvyšné budú postupne implementované" – vyhlásil po stretnutí s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom minister financií Peter Kažimír. Tým sa zaťaženie proti daňovým podvodom ešte viac zintenzívni, pričom dôležitú úlohu v tomto boji zohráva aj Generálna prokuratúra Slovenskej republiky. V rámci Akčného plánu bola napríklad vytvorená možnosť zriaďovať špecializované tripartitné tímy pozostávajúce z daňových špecialistov, vyšetrovateľov a prokurátorov. Cieľom tohto opatrenia je väčšia integrácia technických a analytických kapacít, ľudských zdrojov a poznatkov pri riešení závažných daňových trestných činov a odhaľovania tejto trestnej činnosti už počas výkonu daňovej kontroly.

Pripomeňme, že boj proti daňovým únikom je aj jednou z priorít nového generálneho prokurátora. Jaromír Čižnár to vyhlásil už pri menovaní do funkcie, ako aj na svojej prvej tlačovej konferencii. „Mám prioritu postihovať tých, ktorí dane neplatia a nie, aby na to doplácali bežní ľudia tým, že sa budú zvyšovať dane, alebo že sa budú škrtiť výdavky, ktoré sú potrebné", zopakoval generálny prokurátor Jaromír Čižnár na tlačovej konferencii 25. 7. 2013. 

Zdroj: GP SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2292

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: