Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

V októbri vznikol rekordný počet nových eseročiek

najpravo.sk • 24.11. 2013, 07:40

Za október toho roku vzniklo na Slovensku 4311 spoločností, je to o 145 % viac nových spoločností ako v októbri 2012. Rekordný nárast počtu nových firiem má na svedomí zmena legislatívy, ktorá spôsobila to, že podnikatelia chceli stihnúť založiť obchodnú spoločnosť ešte podľa pôvodnej právnej úpravy, teda bez povinnosti vkladania základného imania na osobitný účet v banke.

V Bratislave vznikla v októbri jedna štvrtina spoločností (1091 firiem), čo je najvyšší počet spomedzi slovenských miest. V druhom najväčšom meste Slovenska v Košiciach, bolo založených 329 spoločností. Drvivá väčšina nových spoločností sú spoločnosti s ručením obmedzeným. Zo 4311 nových spoločností vzniklo 15 akciových spoločností, komanditných spoločností 18 a verejné obchodné spoločnosti neboli zapísané do obchodného registra žiadne.

„Časť nových spoločností tvoria aj ready made spoločnosti založené podnikateľmi, ktorí zakladajú a predávajú firmy. Do zásoby si však nezakladajú firmy len títo špecializovaní podnikatelia, ale aj bežné spoločnosti, ktoré otvárajú veľa dcérskych spoločností. V novembri je tempo zakladania nových firiem síce stále vyššie ako v minulom roku, ale oproti tohtoročnému októbru sa už spomaľuje. Za prvý novembrový týždeň sa založilo 704 spoločností, kým v októbri bolo zakladaných vyše tisíc firiem týždenne." uviedol Filip Glasa z portálu finstat.sk.

Novela Obchodného zákonníka

Cieľom zmeny Obchodného zákonníka, ktorá nadobudne účinnosť 1. decembra 2013 bolo zamedziť „fiktívnemu" splácaniu peňažných vkladov spoločníkov, pričom nedochádza k zmene minimálnej výšky základného imania ani minimálneho rozsahu splatenia peňažných vkladov pred podaním návrhu na zápis spoločnosti do obchodného registra. Podľa Ministerstva spravodlivosti SR nejde o žiadnu novú záťaž, ale o precizovanie súčasnej povinnosti. Takéto opatrenie má podľa ministerstva sťažiť špekulatívne zakladanie obchodných spoločností a v neposlednom rade napomôcť v boji proti neplatičstvu v obchodných vzťahoch.

„Pre tých podnikateľov, ktorí majú záujem založiť reálne fungujúcu obchodnú spoločnosť a riadne splatiť povinné vklady do základného imania, sa nič nemení. O určitom sťažení možno hovoriť v prípadoch, ak sa napríklad pomocou obchodnej spoločnosti simuluje živnostenské podnikanie za účelom zbavenia sa zodpovednosti za budúce dlhy (častý prípad tzv. jednoosobových eseročiek). Súčasné nastavenie zákona totiž v praxi umožňuje správcovi vkladu klamať o tom, že od spoločníkov prijal peniaze. Novela zákona rieši to, že takéto nepravdivé vyhlásenia už nebudú možné." uviedlo Ministerstvo spravodlivosti SR, ktoré je podpísané pod predmetnou legislatívnou zmenou. 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1959

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: