Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

ÚS SR: Pretrváva snaha znefunkčniť Ústavný súd SR

najpravo.sk • 9.9. 2015, 07:14

Ústavný súd Slovenskej republiky (ďalej len „ústavný súd“) je v posledných rokoch permanentne konfrontovaný s rastúcim počtom doručovaných sťažností fyzických a právnických osôb. Tento trend jasne potvrdzujú štatistické údaje. Zatiaľ čo v I. polroku 2013 bolo ústavnému súdu doručených 5 734 sťažností, v rovnakom období minulého roku to bolo už 7 901 a v I. polroku tohto roku počet doručených sťažností dosiahol číslo 9 798 podaní.

Najvýraznejší podiel na tomto enormnom náraste podaní má tak ako v minulých rokoch aj tentoraz aktivita jedinej právnickej osoby P., s. r. o., ktorá ústavnému súdu doručila od 1. januára 2015 do 30. júna 2015 až 8 399 sťažností. Po oboznámení sa s obsahom týchto sťažností sudcami spravodajcami rozhodli príslušné senáty o drvivej väčšine týchto sťažností uzneseniami o odmietnutí.

Dôvodom týchto odmietnutí bolo nesplnenie zákonom predpísaných náležitostí, neprípustnosť, zjavná neopodstatnenosť, nedostatok právomoci ústavného súdu, ako aj podanie zjavne neoprávnenou osobou. Právny zástupca tejto spoločnosti ústavný súd naďalej zahlcuje podaniami, ktoré častokrát neobsahujú ani len základné náležitosti ustanovené zákonom Národnej rady Slovenskej republiky č. 38/1993 Z. z. o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o ústavnom súde“).

V sťažnostiach sú opakovane uvádzané nepresné a neúplné údaje o stave konania pred všeobecnými súdmi, prezentovaný skutkový stav v sťažnostiach nezodpovedá stavu veci, ktorý ústavný súd následne zisťuje na všeobecnom súde. „Napriek tomu, že právnemu zástupcovi tejto spoločnosti musí byť už z predchádzajúcej rozhodovacej činnosti ústavného súdu o sťažnostiach spomínanej spoločnosti známy právny názor ústavného súdu na danú problematiku, jeho „aktivita“ pretrváva. Počet podaných sťažností a ich prípadných doplňovaní svedčí buď o nekompetentnosti právneho zástupcu spomínanej spoločnosti alebo o jeho snahe takýmto šikanóznym spôsobom znefunkčniť ústavný súd. uvádza sa v oficiálnej správe Ústavného súdu SR.

Kancelária ústavného súdu už v čase, keď ústavný súd pracoval v kompletnom zložení 13 sudcov, viackrát upozorňovala, že nemá dostatok personálnych, technických ani finančných kapacít na spracovanie takého vysokého počtu podaní v krátkom čase. Je pochopiteľné, že tento stav výrazne negatívne ovplyvňuje dĺžku konania pred ústavným súdom, pretože napriek tomu, že ide o sťažnosti od jedinej právnickej osoby, každá sťažnosť musí byť posudzovaná individuálne.

Priemerná dĺžka konania na ústavnom súde v uplynulých rokoch bola:

  • v roku 2011 2,86 mesiacov (spomínaná spoločnosť ešte nezahlcovala ústavný súd svojimi podaniami),
  • v roku 2012 3,34 mesiacov,
  • v roku 2013 6,23 mesiacov,
  • v roku 2014 8,15 mesiacov.

Napriek tomu, že na tento stav a potrebu vyriešiť ho upozorňuje predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková už dlhodobo, do dnešného dňa ostala zodpovednosť za riešenie tejto situácie výlučne na ústavnom súde.

„Postup, ktorý si zvolil právny zástupca uvedenej spoločnosti, podľa môjho názoru nemá veľa spoločného s efektívnym výkonom advokácie a účinným využívaním prostriedkov na ochranu práv a právnych záujmov klientov a významne a veľmi negatívne zasahuje do plynulosti rozhodovacej činnosti ústavného súdu, o čom jednoznačne svedčí rapídne sa predlžujúca dĺžka konania pred ústavným súdom,“ zdôrazňuje predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková a dodáva: ,,Neúnosnosť súčasného stavu a závažnosť situácie vzhľadom na aktuálne personálne, technické a finančné kapacity ústavného súdu si žiada prijať také opatrenia, ktoré stanovia jasné kritériá podávania hromadných podaní v takom rozsahu a za takých podmienok, ktoré nebudú obmedzovať rozhodovaciu činnosť sudcov ústavného súdu. Som presvedčená, že takým opatrením môže byť adekvátna právna úprava, ktorá je obsiahnutá v pripravenej novele zákona o ústavnom súde.“

Zdroj: Ústavný súd SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2412

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: