Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Uplatnenie práva v mediácii – aplikačné problémy

najpravo.sk • 27.11. 2011, 14:24

V zmysle § 14 ods. 1 zákona č. 141/2010 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 420/2004 Z. z. o mediácii uzatvárajú osoby zúčastnené na mediácii a mediátor dohodu o začatí mediácie a ukladajú ju, či už sami alebo prostredníctvom splnomocneného mediátora do Centrálneho notárskeho registra listín (CNRL).

Mediátor zapísaný v Registri mediátorov sa mediátorom vo veci stáva až vtedy, keď sa na ňom osoby zúčastnené na mediácii dohodnú a keď s nimi mediátor uzavrie dohodu o začatí mediácie. Mediácia začína uložením dohody o začatí mediácie do CNRL (v zmysle § 14 ods.2 vyššie citovaného zákona).

Činnosť mediátora pred uzavretím dohody o začatí mediácie

V tejto súvislosti vzniká otázka, čím je činnosť mediátora pred uložením dohody o začatí mediácie, resp. v prípade, ak dohoda o začatí mediácie nie je podpísaná alebo vložená do CTRNL.

Mediátor vykonáva mediačnú činnosť už pred uzavretím dohody o začatí mediácie, koná od prijatia podnetu na mediáciu, komunikuje s osobou resp. subjektom, ktorý má byť druhou osobou zúčastnenou na mediácii, poskytuje predmediačné poradenstvo, vypracúva dohodu v zmysle § 7 zákona, aj dohodu o začatí mediácie.

Nie je celkom zrejmé, ako postupovať v prípade, keď osoby so záujmom o mediáciu výslovne verbálne odmietnu uzavretie dohody o začatí mediácie, avšak vec mediovať chcú. Pokiaľ k takejto situácii dôjde, mohol by mediátor dôsledne a preukázateľne poučiť účastníkov o právnych účinkoch vloženia dohody o začatí mediácie do CNRL a prijať ich písomné vyhlásenie, že si uzavretie takejto dohody výslovne neželajú.

V prípade, že medzi účastníkmi nie je v otázke uzavretia dohody o začatí mediácie zhoda a jedna strana uzavretie dohody odmieta, z opatrnosti mediáciu nezačínať (mediátor zodpovedá za škodu ktorú spôsobil účastníkom mediácie pri výkone svojej činnosti). Riešenie takejto ani obdobných právnych situácií zákon neupravuje.

Uplatnenie práva v mediácii a premlčacia doba

Uloženie dohody o začatí mediácie v CNRL má pre plynutie premlčacej lehoty a zánik práva rovnaké právne účinky ako uplatnenie práva na súde, čo je hlavným zmyslom dohody o začatí mediácie a veľkým prínosom novely najmä do oblasti obchodných a záväzkových vzťahov a zvlášť cezhraničných sporov.

Uzavretie dohody o začatí mediácie je právnou povinnosťou mediátora (pokiaľ chce vec mediovať) v záujme osôb zúčastnených na mediácii pre účinné „zachytenia" lehôt premlčania a zániku práva. Účinok zákona však nie je významný v každom mediačnom prípade. V niektorých prípadoch sa zavretie dohody o začatí mediácie javí ako zbytočné, najmä keď sú lehoty už „zachytené" v prebiehajúcom súdnom konaní (teda právo je už zákonným spôsobom uplatnené) alebo napr. pri mediovaní už premlčaných práv, alebo aj kvôli samotnému predmetu mediácie, tak ako ho účastníci uvádzajú.

Náročnosť prípravy mediácie

Vo všeobecnosti administratívna náročnosť prípravy mediácie ešte pred samotným jej začiatkom, predlžuje dobu do začatia aktívneho mediačného procesu, zvyšuje náklady na vyriešenie sporu a celkovo mediáciu sťažuje.

Spravidla odďaľuje začatie mediácie o min. 3 dni (...poskytnutie, spracovanie údajov, dohoda osôb týkajúca sa predmetu mediácie, ktorý je potrebné v dohode o začatí mediácie relevantne uviesť, vypracovanie dohody o začatí mediácie, podpisovanie a overovanie podpisov, komunikácia s notariátom o termíne vloženia dohody do CNRL, vykonanie úkonu alebo asistencia pri úkone), čo niekedy vedie aj k strate záujmu osôb o samotné riešenie sporu mediáciou.

Uzavretie dohody o začatí mediácie predpísaným spôsobom znemožňuje začatie samotného procesu mediácie v dňoch pracovného voľna, pracovného pokoja, sviatkov, kedy nie je možnosť zabezpečiť príslušné úkony u notára bez zvýšených finančných nákladov, keďže § 14 odsek 2 po novele výslovne upravuje, že mediácia začína uložením dohody o začatí mediácie do CNRL.

Táto predmediačná činnosť sťažuje mediátorovi možnosť konať pružne a efektívne v reálnom čase potreby mediácie. Záujemci o mediáciu vnímajú proces podpisovania a vkladania dohody o začatí mediácie ako časovú aj finančnú záťaž.

Mediácia a osobné údaje účastníkov

Ďalšou stránkou veci, ktorá, priamo a nepriaznivo pre inštitút mediácie, súvisí s vkladaním dohody o začatí mediácie do CNRL je zníženie dôvernosti mediácie. "Zachytávanie" osobných údajov a akýchkoľvek informácií o predmete sporu, kdekoľvek mimo mediačnej kancelárie, vnímajú záujemcovia o mediáciu zvlášť citlivo, negatívne a odmietavo.

V čase prípravy dohody o začatí mediácie (pred jej podpísaním) mediátor nemusí mať dostatočné a potrebné informácií o veci tak, aby mohol v dohode o začatí mediácie správne uviesť predmet mediácie z hľadiska dosiahnutia účinkov dohody o začatí mediácie, ktoré sa majú registráciou tejto dohody docieliť.

Dá sa predpokladať, že v praxi sa ustanovenia novely o uzatváraní dohody o začatí mediácie, v záujme klientov, striktne nedodržiavajú a často sa obchádzajú.

V súčasnej platnej právnej úprave nie je ustanovenie, ktoré by v súvislosti s absenciou platne podpísanej a do CNRL vloženej dohody o začatí mediácie podľa § 14 ods. 1 zákona, robilo neplatnou dohodu o mediácii podľa § 15, ktorá je výsledkom mediačného konania.

Riešením by bolo, pokiaľ by zákonná úprava umožňovala, aby mal mediátor sám oprávnenie uzatvárať dohodu o začatí mediácie v zmysle § 14 ods. 1 s účinkami v zmysle § 14 ods. 2 novely a sám ju mohol vkladal do svojho registra mediácií. Posilnil by sa tým status mediátora a jeho kompetencie pre efektívnejší výkon mediačnej činnosti.

 Marcela Szabóová

JUDr. Marcela Szabóová
Predsedníčka Slovenskej komory mediátorov
e-mail: medszab@gmail.com
tel.: +421 903 727 351
web: http://www.srmediator.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1342

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: