Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Súdna rada zvolila kandidáta na post „dodatočného sudcu“ Všeobecného súdu EÚ

najpravo.sk • 28.11. 2018, 18:19

Na desiatom tohtoročnom zasadnutí sa súdna rada v rámci programu zaoberala voľbou kandidáta na „dodatočného sudcu“ Všeobecného súdu Európskej únie. O tento prestížny post v Luxemburgu sa uchádzali dvaja kandidáti. Nakoniec v tajnom hlasovaní zvíťazil s výrazným predstihom Michal Kučera.

Oprávnení navrhovatelia mohli svoje návrhy podať najneskôr do 31. októbra 2018. Túto možnosť využil člen súdnej rady, Jozef Vozár, ktorý navrhol kandidáta Jána Mazáka. Slovenská advokátska komora spolu s Notárskou komorou Slovenskej republiky vsadili na Michala Kučeru. Práve toho posunula súdna rada pred vládu, ktorá ešte tohto kandidáta  bude musieť odsúhlasiť.

Kučera získal v tajnom hlasovaní desať z pätnástich možných hlasov. Jeho protikandidát získal podporu piatich členov súdnej rady. Súdna rada je jedným z viacerých orgánov, podieľajúcich sa na procese ustanovovania sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. Súdna rada vyberá z kandidátov, navrhnutých oprávnenými subjektami a po samotnej voľbe pred radou nasleduje rozhodnutie vlády, či „posunie“ kandidáta pred výbor 255.

Predsedníčka Súdnej rady SR, Lenka Praženková, vyhlásila výsledky tajného hlasovania aj pred verejnosťou. Podľa jej názoru spĺňali obaja kandidáti na post „dodatočného sudcu“ všetky kritériá, aby sa o post mohli uchádzať. Zároveň pogratulovala úspešnému kandidátovi. „Verím, že tento kandidát, v prípade, že ho vláda predloží, bude úspešný aj pred výborom 255,“ uzavrela.

Zdroj a foto: Súdna rada SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 603

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: