Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Protimonopolný úrad: Novela zákona o advokácii obmedzuje hospodársku súťaž

najpravo.sk • 17.8. 2012, 10:51

O návrhu novely zákona o advokácii sme vás informovali ako jeden z prvých portálov na Slovensku. Taktiež sme vás informovali o pripomienkach niektorých subjektov k predmetnému návrhu a upozornili sme na možnosť verejnosti podporiť predložené hromadné pripomienky. To však zďaleka nie je všetko. Ministerstvo sa predložením tejto novely dostalo doslova „pod ťažkú paľbu". Návrh novely v pripomienkovom konaní skritizoval aj Najvyšší súd SR, Generálna prokuratúra či Slovenská obchodná a priemyselná komora.

Jasne a stručne povedané

„Viaceré ustanovenia návrhu zákona naznačujú snahu o elimináciu počtu advokátov do budúcnosti, čo vnímame ako nežiaduce obmedzenie hospodárskej súťaže", uviedol v pripomienkovom konaní k novele zákona o advokácii Protimonopolný úrad. Advokát je podľa úradu podnikateľom v zmysle § 3 ods. 2 zákona o ochrane hospodárskej súťaže a jeho činnosť možno považovať za hospodársku, podnikateľskú činnosť. Ustanovenia obmedzujúce a regulujúce počet subjektov trhu sú podľa úradu spôsobilé obmedziť súťaž.

Návrh zákona tiež predlžuje potrebnú dĺžku praxe advokátskeho koncipienta z troch na päť rokov ako predpoklad pre výkon advokácie, resp. pre zápis do zoznamu advokátov vedeného Komorou. V dôvodovej správe sa uvádza ako argument kvalita výkonu povolania a porovnávanie s požiadavkami na výkon povolania sudcu a notára. Protimonopolný úrad nevidí dôvod na takúto zmenu.

„Už v súčasnosti povinná dĺžka praxe je len jednou z podmienok pre výkon advokácie, ďalším je okrem iného aj úspešné absolvovanie advokátskej skúšky, pričom Komora stanovuje požadovanú úroveň znalostí a vedomostí. Advokátsky koncipienti v rámci prípravy na výkon advokácie takisto absolvujú aj vzdelávacie semináre, pričom ich obsah, úroveň a kvalitu môže ovplyvniť Komora. Zvýšenie požadovanej dĺžky praxe nežiaduco zvyšuje bariéru vstupu na trh budúcim advokátom a je krokom späť v rámci liberalizácie tohto trhu. Advokáti sú riadnymi účastníkmi hospodárskej súťaže a ako je vyššie uvedené, možno ich definovať ako podnikateľa podľa zákona o ochrane hospodárskej súťaže." uvádza úrad.

Je teda na klientoch a spotrebiteľoch, ktorí majú možnosť výberu, aké kritériá si pri výbere advokáta zvolia. Zvyšovanie bariér pre vstup nových subjektov na trh realizované novelou zákona o advokácii vníma protimonopolný úrad ako obmedzujúce hospodársku súťaž, a preto požaduje vypustenie aj tohto novelizačného bodu z návrhu zákona. Podľa úradu nie je tiež dôvodné, aby ten, kto absolvoval vzdelávanie, stal sa advokátom, úspešne vykonal advokátsku skúšku, bol naviac obmedzený v možnosti zamestnať advokátskeho koncipienta ďalšou požiadavkou - päťročnou praxou.

Ministerstvo spravodlivosti uvádza, že vložením ustanovení o reklame do zákona o advokácii sa zároveň vymedzujú jej hranice. V navrhovanom ust. § 29b ods. 2 písm. a) sa však uvádza, že reklama nesmie byť v rozpore s predpismi Komory. Vzhľadom na všeobecnosť tohto ustanovenia, nie je v súčasnosti jasné, aké ďalšie obmedzenia na reklamu Komora, splnomocnená na to zákonom, svojimi vnútornými predpismi zavedie. Z tohto hľadiska Protimonopolný úrad upozornil na neurčitosť podmienky súladu s predpismi Komory.

„V tejto súvislosti chceme zároveň upozorniť na rozhodnutie Rady úradu č. 2006/KH/R/2/089 a rozsudok Krajského súdu v Bratislave č. 380/06-100 zo dňa 21.03.2007 a opätovné rozhodnutie Rady úradu č. 2010/KH/R/2/048 zo dňa 6.8.2010 . Toto rozhodnutie Rady úradu (spolu s rozhodnutím orgánu prvého stupňa) o dohode obmedzujúcej súťaž sa okrem iného dotýkalo aj ustanovení Advokátskeho poriadku Slovenskej advokátskej komory schváleného konferenciou advokátov dňa 19. júna 2004 v Bratislave, ktoré obmedzovali obsah reklamy advokáta. Taktiež podotýkame, že bez ohľadu na zákonné splnomocnenie, prípadné vnútorné predpisy Komory musia byť v súlade s vyššie uvedeným rozhodnutím Rady úradu, resp. so zákonom o ochrane hospodárskej súťaže." dodáva úrad.

Podľa úradu by bolo tiež vhodné upraviť zákonom alebo vykonávacím predpisom základný obsah advokátskej skúšky, ako je to v prípade niektorých povolaní, tak, aby nebol celý obsah, princípy a forma skúšky ponechané len na reguláciu Komory. Návrh zákona ponecháva vo viacerých bodoch podrobnejšiu úpravu niektorých ustanovení na vnútorné predpisy Slovenskej advokátskej komory, čo nepovažuje úrad za vhodné riešenie.

Zdroj: Portál právnych predpisov
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1504

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: