Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pripravuje sa zákon o dohľade v oblasti ochrany spotrebiteľa

najpravo.sk • 26.11. 2018, 19:30

Ministerstvo hospodárstva SR zverejnilo tzv. predbežnú informáciu o tom, že pripravuje návrh zákona o dohľade v oblasti ochrany spotrebiteľa a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Podľa ministerstva sú v súčasnosti právomoci orgánov dohľadu a postup pri výkone dohľadu v oblasti ochrany spotrebiteľa roztrieštené vo viacerých právnych predpisoch. Niektoré ustanovenia sú obsiahnuté v hmotnoprávnych predpisoch upravujúcich problematiku ochrany spotrebiteľa, iné sú upravené v právnych predpisoch regulujúcich dohľad na určitom úseku a postavenie orgánu dohľadu.

„V dôsledku uvedeného jednotlivé orgány dohľadu nemajú k dispozícii rovnaký rozsah právomocí a inštitútov potrebných pre výkon dohľadu. Viacerými z právomocí stanovených v nariadení EÚ orgány dohľadu v SR nedisponujú vôbec. V dôsledku nejednoznačnej a roztrieštenej právnej úpravy pôsobnosti orgánov dohľadu na tomto úseku navyše vznikajú v aplikačnej praxi viaceré kompetenčné konflikty. V právnom poriadku SR tiež absentuje právna úprava niektorých inštitútov správneho trestania, orgány dohľadu sa tak v súčasnosti spravujú len analogickou aplikáciou noriem trestného práva a judikatúrou súdov, čo z hľadiska zabezpečenia právnej istoty nemožno považovať za konečné a optimálne riešenie.“ konštatuje ministerstvo vo svojej predbežnej informácii.

Čo je cieľom úpravy?

Cieľom návrhu zákona je jasným a jednoznačným spôsobom upraviť výkon dohľadu v oblasti ochrany spotrebiteľa a pôsobnosť orgánov dohľadu v oblasti ochrany spotrebiteľa. Prioritnou motiváciou na vytvorenie nového právneho predpisu je potreba implementácie Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2017/2394 z 12. decembra 2017 o spolupráci medzi národnými orgánmi zodpovednými za presadzovanie právnych predpisov na ochranu spotrebiteľa a o zrušení nariadenia (ES) č. 2006/2004 (ďalej len „nariadenie EÚ“)do vnútroštátneho právneho poriadku. Nariadenie EÚ (okrem iného) upravuje zoznam právomocí, ktorými musia disponovať orgány zabezpečujúce dohľad nad právnymi predpismi slúžiacimi na ochranu spotrebiteľa vo všetkých členských štátoch. Viaceré z právomocí stanovených v nariadení EÚ v súčasnosti slovenské orgány dohľadu nemajú k dispozícii, preto je podľa ministerstva potrebné ich implementovať do právneho poriadku SR a upraviť spôsob ich vykonávania. 

„Nový predpis si kladie za cieľ jednoznačne stanoviť, ktoré orgány verejnej moci vykonávajú dohľad v oblasti ochrany spotrebiteľa a aký je rozsah ich pôsobnosti, čím sa má predchádzať vzniku negatívnych či pozitívnych kompetenčných konfliktov. Zákon tiež bude upravovať právomoci orgánov dohľadu a ďalšie inštitúty potrebné pre výkon dohľadu v oblasti ochrany spotrebiteľa. S cieľom zjednotiť aplikačnú prax bude zákon obsahovať tiež vybrané otázky správneho trestania.“ konštatuje ministerstvo.

Aj verejnosť môže vyjadriť svoj názor

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov alebo návrhov v intenciách vecného zamerania podľa bodu 2. Lehota na zasielanie podnetov a návrhov je do 21. decembra 2018.

 Kontaktné údaje:

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky

odbor ochrany spotrebiteľa

Mlynské nivy 44/a

827 15 Bratislava

E-mail: zuzana.kvetkova@mhsr.sk

Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania: Jún 2019

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2307

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: