Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pribudlo 14 nových miest sudcov a 4 miesta hosťujúcich sudcov

najpravo.sk • 11.4. 2021, 11:22

​Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková schválila aktualizovanú verziu metodiky pre určovanie počtu miest sudcov na okresných a krajských súdoch. Transparentný systém prideľovania miest sudcov na jednotlivé súdy je nevyhnutnou podmienkou zabezpečenia rovnakého prístupu ľudí k spravodlivosti vo všetkých častiach Slovenska.  Metodika flexibilne reaguje na zmeny v súdnej sústave, na aktuálnu situáciu na každom súde a na základe stanovených cieľov a parametrov určuje optimálny počet sudcov pre daný kalendárny rok.

Prax určovania voľných miest sudcov v súdnej sústave SR nebola do júna 2020 založená na vopred stanovených a zverejnených kritériách a modeloch výpočtov. Chýbal jednoznačný spôsob ako stanoviť primeraný počet sudcov na súdoch a tomu zodpovedajúci počet voľných sudcovských miest. Systém tak dovtedy fungoval na princípe „vybavovania“ voľných sudcovských miest na základe osobných stretnutí predsedov krajských súdov s vedením rezortu a sile ich argumentácie. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková preto na základe rezortných analýz stanovila jasné pravidlá s cieľom zabezpečiť občanom SR rovnaký prístup k spravodlivosti.

Nový prístup pri určovaní voľných sudcovských miest

Metodika (verzia 2.1) založená na priemeroch dĺžky konaní v rámci EÚ sa aplikovala prvýkrát pri určovaní voľných miest sudcov na súdoch už minulý rok. Nový analytický prístup na základe jasných pravidiel zakotvených v metodike a údajov za predchádzajúci rok každoročne určuje optimálny počet sudcov na jednotlivých súdoch. Pomáha určiť, koľko voľných miest sudcov potrebuje každý súd, aby bol zabezpečený rovnaký prístup k právnej ochrane v celej SR, a aby klienti súdu dostali rozhodnutie v primeranom čase. Metodika je cielená na odhadovaný tzv. dispozičný čas, za aký sa sudcovia dokážu vysporiadať s jednotlivými prípadmi. Zohľadňuje výkonnosť a produktivitu súdu. Na základe počtu došlých vecí na súd,  počtu rozhodnutých a nerozhodnutých vecí a počtu sudcov na súde určuje hodnoty parametrov, ktoré vstupujú do výpočtu optimálneho počtu sudcov na súde. Na základe získaných výsledkov sa každý rok transparentne určí počet potrebných sudcovských miest.

Aktualizovaná metodika na priemer v SR 

Analytické centrum ministerstva spravodlivosti pripravilo tento rok aktualizovanú metodiku (verzia 3.0) nastavenú na priemer odhadovanej dĺžky konaní na Slovensku a na úroveň pred pandémiou COVID 19. Túto aktualizovanú verziu podpísala ministerka spravodlivosti M. Kolíková v marci tohto roka. Metodika je flexibilná a jej model výpočtu dokáže zachytávať zmeny v súdnej sústave. Prideľovanie sudcov prebieha 2x ročne,  v marci a v septembri. Voľné miesta sudcov sa určujú najmä na súdy, ktoré nedosahujú priemer Slovenskej republiky v ukazovateli „dispozičný čas“, a teda  sa nedokážu vysporiadať s objemom vecí, ktoré má súd rozhodnúť. V marcovom určovaní voľných miest sudcov už podľa tejto aktualizovanej metodiky pribudlo 14 nových miest sudcov a 4 miesta hosťujúcich sudcov. Ďalšie prideľovanie miest sudcov prebehne v septembri 2021. Viac informácií nájdete TU​

Zdroj: Tlačová správa MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1814

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: