Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezidentovi sa nepáči novela zákona o cestnej premávke

Admin 3 • 28.7. 2011, 22:28

Prezident SR Ivan Gašparovič vrátil Národnej rade SR novelu zákona o cestnej premávke, ktorú národná rada schválila 8. júla 2011.

Ako uvádza internetová stránka www.prezident.sk, podľa schválenej novely orgán Policajného zboru vyradí staré vozidlo z evidencie, ak vlastník vozidla alebo držiteľ vozidla najneskôr do 31. decembra 2012 predloží čestné vyhlásenie o tom, že takéto vozidlo už fyzicky neexistuje; v čestnom vyhlásení uvedie spôsob zániku vozidla.

Od 1. januára 2005 je to už tretí prípad, keď všeobecne záväzný právny predpis upravujúci cestnú premávku rieši problematiku vyradenia vozidla z evidencie prostredníctvom osobitného opatrenia. Od 1. januára 2005 boli vozidlá vyradené z evidencie, ak držiteľ motorového vozidla do 31. decembra 2004 nepožiadal o vydanie osvedčenia o evidencii vozidla a tabuľky s evidenčným číslom.

Podľa § 143 ods. 6 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov rovnako orgán Policajného zboru vyradil staré vozidlo z evidencie, ak vlastník vozidla alebo držiteľ vozidla najneskôr do 31. októbra 2009 predložil čestné vyhlásenie o tom, že takéto vozidlo už fyzicky neexistuje.

Prezident SR Ivan Gašparovič uviedol, že s opätovným vyraďovaním starých vozidiel z evidencie na základe čestného vyhlásenia nemôže súhlasiť. Rovnako, ako v prípade § 143 ods. 6 zákona č. 8/2009 Z. z. ide o plošné riešenie a neustanovujú sa prípadné dôvody na tento postup. Okrem toho forma čestného vyhlásenia utvára aj riziko, že v skutočnosti sa vozidlá takto vyradené z evidencie budú aj naďalej používať bez príslušných technických kontrol, prípadne sa demontujú na neautorizovaných šrotoviskách (zberných miestach). Je tu tiež riziko uprednostnenia iných hľadísk pred ekologickým riešením autorizovaného spracovania starých vozidiel. Rovnaký názor vyjadrujú aj zástupcovia obcí a miest a odborníci, ktorí sa venujú tejto problematike, vrátane podnikateľských subjektov. 

Prezident väčšinu zákonov podpísal

Novela zákona o cestnej premávke bol tentokrát jediný zákon, ktorý prezident odmietol podpísať. S ostatnými predloženými zákonmi vyjadril svojim podpisom súhlas. Ide o:

  • Zákon zo 7. júla 2011, o ukončení a spôsobe usporiadania niektorých nájomných vzťahov k bytom a o doplnení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 18/1996 Z. z. o cenách v znení neskorších predpisov
  • Zákon zo 7. júla 2011 o poskytovaní dotácií na obstaranie náhradných nájomných bytov
  • Zákon z 8. júla 2011, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 581/2004 Z. z.o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov
  • Zákon z 13. júla 2011, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony
  • Zákon z 13. júla 2011, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 301/2005 Z. z. Trestný poriadok v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.
  • Zákon z 12. júla 2011, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 652/2004 Z. z. o orgánoch štátnej správy v colníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.  

Zdroj informácií: www.prezident.sk
Ilustračné foto: www.prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1175

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: