Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ministerstvo víta nový Zákonník práce

Admin 3 • 28.7. 2011, 18:33

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR teší, že opatrenia prijaté v novele Zákonníka práce začnú platiť už od septembra tohto roka.

Ako uviedlo ministerstvo, rozhodnutie prezidenta SR podpísať Zákonník práce je rozhodnutím, ktoré prispeje k zvyšovaniu počtu pracovných pomerov a k vyššej flexibilite na trhu práce.

„Vláda SR si v programovom vyhlásení stanovila cieľ - zmeniť Zákonník práce na modernú, flexibilnú pracovnú normu. A svoje predsavzatie dodržala. Zákonník umožňuje nastavovať pracovné podmienky veľmi pružne, v závislosti od podmienok konkrétneho zamestnávateľa, ale aj zamestnanca, férovým spôsobom zaručuje vyjednávanie so zástupcami zamestnancov," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál.

Zákonník práce prináša nástroje, ktoré pomôžu zvládnuť zamestnávateľom výkyvy v dopyte po jeho produktoch bez nutnosti prepúšťať, a to predovšetkým individuálnu dohodu o nadčasoch, flexikonto a konto pracovného času. Pracovné miesta si tak udrží viac zamestnancov.

Zákonník práce odstraňuje aj zbytočnú byrokraciu. Nárok na 5 týždňov dovolenky už nebude treba dokazovať rôznymi potvrdeniami, ale vznikne automaticky po dosiahnutí 33 rokov.

Zákonník práce však nie je len propodnikateľský, vychádza v ústrety aj zamestnancom, predovšetkým im uľahčuje zladiť pracovné a rodinné povinnosti. Rodičom umožňuje kumulovať pracovné voľno za prácu nadčas a využiť ho napríklad počas školských prázdnin. Rozdeliť si bude možné aj čerpanie štandardnej dĺžky rodičovskej dovolenky až do 5 rokov dieťaťa.

Pružný pracovný čas, delené pracovné miesto, domácka práca - to sú ďalšie opatrenia, ktoré umožnia ľahšie zaradenie sa na trh práce práve rodičom malých detí, dodáva vo svojej tlačovej správe ministerstvo.

Zdroj informácií: www.employment.gov.sk
Ilustračné foto: www.najpravo.sk 

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2037

Nový príspevok

čerpanie náhraného voľna

Nakoľko za prácu v sobotu a nedeľu nám zamestnávateľ poskytuje náhradné voľno,ako je to v prípade,že som poverená vedením organizácie .V svojom platovom zatriedení mám príplatok za riadenie a osobný prípratok. Mám nárok na čerpanie náhradného voľna? ďakujem

emily | 29.07.2011 11:43

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: