Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezidentka vymenovala prvého predsedu Najvyššieho správneho súdu SR

najpravo.sk • 20.5. 2021, 17:50

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok 18. mája 2021 v Prezidentskom paláci vymenovala Pavla Naďa za historicky prvého predsedu Najvyššieho súdu SR.

Súdna reforma je podľa prezidentky jednou z najočakávanejších a najdôležitejších reforiem tejto vlády a zriadenie Najvyššieho správneho súdu je jej vlajkovou loďou. "Má silné právomoci, lebo je najvyššou inštanciou, ktorá môže ochrániť občana pred prípadnou svojvôľou štátnych orgánov."

V rámci agendy správneho súdnictva sa preskúmavajú dôležité rozhodnutia orgánov verejnej moci, ktoré sa týkajú dôchodkov, sociálnych dávok, práva k nehnuteľnostiam, daňových vecí, životného prostredia, ale aj rozhodnutia o udelení azylu, či pobytu a mnohé ďalšie. Tento súd bude rozhodovať aj o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy a tiež o rozpustení alebo pozastavení činnosti politickej strany alebo politického hnutia. A napokon, v neposlednom rade, do agendy nového súdu patria aj disciplinárne konania vo vzťahu k sudcom, prokurátorom a ak tak ustanoví zákon, aj ďalším právnickým profesiám.

Práve výkonom disciplinárneho súdnictva môže podľa prezidentky posilniť dôležitosť najvyšších etických štandardov a sudcovskej osobnej integrity, ktorá je pre výkon súdnej moci nevyhnutná. Slovensko potrebuje, aby naše súdnictvo nestálo iba na pilieri nezávislosti, ale na rovnako pevnom pilieri zodpovednosti. A práve v tom má Najvyšší správny súd nezastupiteľnú úlohu.

"JUDr. Pavol Naď má ako bývalý prokurátor, advokát, sudca a člen disciplinárneho senátu bohaté skúsenosti zo všetkých oblastí, v ktorých bude jeho súd pôsobiť. Verím, že ich využije na to, aby Najvyšší správny súd nadobudol punc prestížnej inštitúcie, ktorá dokáže odolať akýmkoľvek tlakom, lebo bude rozhodovať striktne podľa ústavy a zákonov. Má ojedinelú príležitosť viesť súd, ktorý je bez akejkoľvek záťaže z minulosti a má aj jedinečnú príležitosť vybudovať súd, ktorý nadviaže na najlepšie tradície slovenského súdnictva."

K vymenovaniu prvého predsedu NSS SR sa vyjadril aj Najvyšší súd SR

Košický krajský sudca Pavol Naď, ktorý aktuálne pôsobí na stáži na správnom kolégiu Najvyššieho súdu SR, sa dnes oficiálne stal predsedom novovzniknutého Najvyššieho správneho súdu SR. Do funkcie ho za účasti predsedu Ústavného súdu SR, ministerky spravodlivosti a predsedov Súdnej rady SR a Najvyššieho súdu vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová. Oficiálne začne nová inštitúcia rozhodovať 1. augusta 2021, jej vznik je podnietený reformou justície.

„Dnešný deň je slávnostným pre správne súdnictvo na Slovensku, znamená narodenie nového dieťaťa v rámci justície. Budeme garantom spravodlivého výkonu súdnej kontroly verejnej správy, zároveň budeme mať povinnosti uložené Ústavou SR, a to disciplinárnu súdnu agendu, ako aj kontrolu správy ústavných záležitostí týkajúcich sa územnej samosprávy,“ povedal novovymenovaný predseda Pavol Naď s tým, že všetky tri úlohy považuje za rovnocenné. Predseda Ján Šikuta mu ponúkol podporu a pomoc Najvyššieho súdu, aby bol prechod agendy čo najplynulejší a bezproblémový.

Pavol Naď pôsobil od roku 2008 ako sudca a od roku 2011 ako predseda senátu na Krajskom súde v Košiciach. Od roku 2014 bol predsedom správneho kolégia na krajskom súde a zároveň v rokoch 2013 až 2016 členom disciplinárneho senátu Najvyššieho súdu.


 

Zdroj: prezident.sk; nsud.sk
Ilustračné foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 256

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: