Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezidentka vymenovala piatich nových sudcov Najvyššieho správneho súdu SR

najpravo.sk • 20.7. 2021, 19:16

Menovanie sudcov s pridelením na Najvyšší správny súd Slovenskej republiky bolo pre prezidentku výnimočným aktom. "Niekoľko rokov prebiehala diskusia o potrebe vzniku najvyššej súdnej inštancie, ktorá dokáže účinne ochrániť občana pred prípadnou svojvôľou štátnych orgánov. Vzhliadali sme najmä k českému Nejvyššímu správnímu soudu, ktorí si vyslúžil obrovský rešpekt a posunul kvalitu právneho štátu na vyššiu úroveň. Túžili sme po takomto kvalitatívnom posune aj u nás."

V záujme toho, aby si sudcovia mohli plniť svoju misiu, majú ústavou a zákonmi garantovanú nezávislosť. Podľa prezidentky to však nie je privilégium sudcu, ale ústavné právo občanov. Je to jedna z najdôležitejších podmienok dobrého výkonu sudcovského povolania. "Chráňte si ju nielen ako stav mysle, ale aj ako usporiadanie pomerov, ktoré vám umožní rozhodovať nezávisle od akýchkoľvek tlakov."

Tak ako Ústavný súd a súdy všeobecné, aj Najvyšší správny súd sa má podľa slov prezidentky podieľať na ochrane našich ústavných princípov a hodnôt, na ochrane práv a slobôd obyvateľov. "V rámci agendy správneho súdnictva budete okrem iného preskúmavať dôležité rozhodnutia orgánov verejnej moci, ktoré sa týkajú dôchodkov, sociálnych dávok, práva k nehnuteľnostiam, daňových vecí, životného prostredia, ale aj rozhodnutia o udelení azylu, či pobytu." 

Do agendy nového súdu patria aj disciplinárne konania vo vzťahu k sudcom, prokurátorom a ak tak ustanoví zákon, aj ďalším právnickým profesiám. "Budete mať teda príležitosť presvedčiť verejnosť, že práve sudcovia sú najprísnejšími strážcami toho, či členovia sudcovského stavu a ďalších právnických profesií dodržiavajú všetky povinnosti, ktoré im vyplývajú zo zákona. Budete mať príležitosť zvýšiť dôveryhodnosť nášho súdnictva."

Naša spoločnosť sa podľa prezidentky nachádza vo veľmi zložitom období. Období zvyšujúcej sa nedôvery v inštitúcie, frustrácie, spochybňovania odbornosti, či relativizovania absolútnych hodnôt. "Od tejto chvíle sa stávate verejne činnými osobami, ktoré môžu napomôcť zlepšeniu pomerov v našej spoločnosti. Nesiete spoluzodpovednosť s ďalšími verejne činnými osobami, za budovanie dôvery v naše inštitúcie, v náš štát, v demokraciu. Slovensko dnes viac, ako kedykoľvek pred tým, potrebuje počuť hlas múdrych a ctihodných sudcov. Celkom oprávnene teda očakávame, že unesiete ťarchu zodpovednosti, nevyhnutnosť zdržanlivosti, zvádzanie mocou, ale aj vysoké nároky na etiku správania, rovnako, ako sa o to musíme usilovať aj my, predstavitelia iných mocí."

Prezidentka novovymenovaným sudcov želá, aby sa stali spolutvorcami novej éry súdnictva na Slovensku a aby sa stali zakladateľskými členmi skvelej inštitúcie, na ktorú budeme môcť byť hrdí.

Prezidentka vymenovala sudcov: Zuzana Šabová, Kristína Babiaková, Marián Fečík, Juraj Vališ a Juraj Vačok

Zdroj a foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 273
PoUtStŠtPiSoNe
: