Nedeľa, 19. máj 2024 | meniny má Gertrúda , zajtra Bernard
Predplatné
Nedeľa, 19. máj 2024 | meniny má Gertrúda , zajtra Bernard
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezident nevymenovaním ústavných sudcov porušil ich základné práva

najpravo.sk • 17.3. 2015, 20:12

Funkčné obdobie troch sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky JUDr. Jána Auxta, JUDr. Juraja Horvátha a JUDr. Jána Lubyho uplynulo 4. júla 2014. Na 33. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky boli zvolení piati kandidáti na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky, a teda nebol zvolený potrebný počet kandidátov. Zvolení boli JUDr. Imrich Volkai, JUDr. Eva Fulcová, JUDr. Jana Baricová, JUDr. Ján Bernát a JUDr. Miroslav Duriš, PhD. Na 35. schôdzi bol zvolený JUDr. Juraj Sopoliga.

Podľa čl. 134 ods. 2 ústavy národná rada navrhuje dvojnásobný počet kandidátov na sudcov ústavného súdu, ktorých má vymenovať prezident Slovenskej republiky.

Prezident Andrej Kiska v júli minulého roku vymenoval Janu Baricovú za sudkyňu Ústavného súdu Slovenskej republiky na obdobie dvanásť rokov. U piatich kandidátov dospel prezident k záveru, že ich odborná spôsobilosť nie je dostačujúca na zastávanie postu sudcu Ústavného súdu SR.

Ústavný súd Slovenskej republiky v senáte zloženom z predsedu Rudolfa Tkáčika a sudcov Jany Baricovej a Ľubomíra Dobríka na verejnom zasadnutí senátu 17. marca 2015 rozhodol:

  • o sťažnostiach JUDr. E. F., ktorou namietala porušenie jej základného práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok podľa čl. 30 ods. 4 Ústavy Slovenskej republiky v spojení s čl. 2 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky rozhodnutím prezidenta Slovenskej republiky č. 1112-2014-BA z 2. júla 2014 o nevymenovaní za sudkyňu Ústavného súdu Slovenskej republiky, JUDr. J. S. a JUDr. M. D., PhD., ktorými namietali porušenie ich základného práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám podľa čl. 30 ods. 4 Ústavy Slovenskej republiky v spojení s čl. 2 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky a práva na vstup do verejných služieb svojej krajiny podľa čl. 25 písm. c) Medzinárodného paktu o občianskych a politických právach rozhodnutím prezidenta Slovenskej republiky č. 1112-2014-BA z 2. júla 2014 o nevymenovaní za sudcu Ústavného súdu Slovenskej republiky.

1. Základné právo JUDr. E. F., JUDr. M. D., PhD. a JUDr. J. S. na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok podľa čl. 30 ods. 4 Ústavy Slovenskej republiky v spojení s čl. 2 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky rozhodnutiami prezidenta Slovenskej republiky č. 1112-2014-BA z 2. júla 2014 o nevymenovaní JUDr. E. F., JUDr. M. D., PhD. a JUDr. J. S. za sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky porušené boli.

2. Rozhodnutia prezidenta Slovenskej republiky č. 1112-2014-BA z 2. júla 2014 o nevymenovaní JUDr. E. F., JUDr. M. D., PhD. a JUDr. J. S. za sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky zrušuje a prikazuje, aby prezident Slovenskej republiky vo veci znovu konal a rozhodol.

3. Kancelária prezidenta Slovenskej republiky je povinná uhradiť JUDr. E. F. trovy konania na účet jej právneho zástupcu do dvoch mesiacov od právoplatnosti tohto nálezu a JUDr. M. D., PhD. a JUDr. J. S. spoločne trovy konania na účet ich právneho zástupcu do dvoch mesiacov od právoplatnosti tohto nálezu.

4. Vo zvyšnej časti sťažnosti JUDr. M. D., PhD., a JUDr. J. S. nevyhovuje.

Podľa § 32 ods. 1 zákona o ústavnom súde k rozhodnutiu pripája odlišné stanovisko sudca Rudolf Tkáčik.

Zdroj a foto: Ústavný súd SR

Ďakujeme
Hlasovalo: 1885

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: